Kevin Schijven Kevin Schijven
28/11/2022 08:50 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2022 08:50

Bitcoin test 16.000, miners capituleren en koers kan snel volatiel worden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat analisten op de lange termijn van de Bitcoin koers verwachten

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Bitcoin (BTC) dipte afgelopen week naar het dieptepunt rond $15.500 en herstelde vervolgens terug naar het krappe bereik tussen $16.500 en $16.700. Tot afgelopen nacht hield bitcoin hier stand, maar om middennacht verloor de koers grip.

Bitcoin kelderde van $16.600 naar $16.050, een daling van 3,3% in 3 uur. Sindsdien duwt de koers tegen de $16.200 aan, maar lijkt nu toch door te breken. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $16.250 op Binance en €15.590 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,8% in de min. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 33%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $312 miljard en de dominantie op 38,0%. De Fear & Greed Index komt uit op 28 (Fear).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Meer volatiliteit deze week voor BTC

Het bleef over het algemeen zeer rustig afgelopen weekend, maar dat was na Thanksgiving ook de verwachting. Deze week wordt echter weer meer volatiliteit op de markt verwacht.

We hebben namelijk FTX hoorzittingen deze week. Ook spreekt FTX CEO Sam Bankman-Fried tijdens DealBook Summit van The New York Times. Daarna volgt een speech van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell.

Ook volgen deze week Europese inflatiecijfers, Amerikaanse Core PCE en werkloosheidscijfers die van invloed kunnen zijn op de markten. Ondertussen kleuren Aziatische markten al rood vanwege nieuwe zorgen over Covid en protesten tegen de langdurige lockdown. Ook kleuren Amerikaanse premarket futures al rood.

Advertentie

Moeten bitcoin miners weer capituleren?

Bitcoin miners staan dit jaar zwaar onder druk door de lage koers, hoge energiekosten en hoge concurrentie die leidt tot een hoge hash rate en moeilijkheidsgraad. Inmiddels hebben de miner al hun reserves die ze in 2022 hebben opgebouwd verkocht, meldt CryptoQuant:

Analist Kripto Mevsimi meldt daarnaast dat de hash ribbon, een indicator die aangeeft wanneer miners mogelijk moeten capituleren, weer op hetzelfde niveau ligt als op 6 juni. Kort daarna kelderde de prijs van het gebied rond $30.000 naar het gebied rond $20.000.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin accumulatie en/of distributie?

Kleine investeerders, de zogenaamde shrimps met minder dan 1 BTC, zijn sinds de FTX crash hun BTC bezit aan het vergroten, meldt analysebedrijf Glassnode. Ook crabs, investeerders tot 10 BTC in hun bezit, zijn aan het accumuleren.

Volgens glassnode zijn whales zijn echter aan distribueren en hebben ze voornamelijk hun bezit verkleind afgelopen maand en hun BTC naar exchanges gestuurd. Toch gaat het om relatief zeer klein deel in verhouding tot hun totale bitcoin bezit, meldt Glassnode.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zit bitcoin dicht in de buurt van de bodem?

Sinds de FTX crash zijn de markt en analisten weer veel aan het speculeren over de mogelijke bodem van de BTC koers. Zo meldt analist Willy Woo dat de zogenaamde MVRV indicator, die de ratio tussen de marktkapitalisatie en geïnvesteerde kapitaal meet, een mogelijke bodem aantoont:

Analist Bob Loukas lijkt overtuigd dat als de recente low van $15.500 niet de bodem was van de 4-jarige cyclus, de komende low in de volgende 60-dagen cyclus dit waarschijnlijk wel zal zijn. Dat zou dan begin januari kunnen zijn.

 

Grayscale introduceert ‘mini’ bitcoin ETF, 10x lagere kosten dan GBTC
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie