Roy van Krieken Roy van Krieken
19/04/2022 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/04/2022 06:08

Bitcoin transactiekosten op laagste punt in twee jaar tijd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin transactiekosten op laagste punt in twee jaar tijd

Foto: Anasteisha/Shutterstock

Op het moment is niet bepaald duur om een transactie te doen op het Bitcoin (BTC) netwerk. Vandaag de dag kost zo’n transactie slechts $1,039. Dat bedrag werd voor het laatst gezien in juni van 2020, bijna twee jaar geleden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin transactiekosten

Volgens data van Blockchain.com hebben de transactiekosten van het Bitcoin netwerk vooral het afgelopen jaar een enorme duik naar beneden gemaakt. In april van 2021 werd er een record neergezet. Destijds kostte het bijna $63 om een transactie te doen op het Bitcoin netwerk! Sindsdien werd er een vrij consistente daling ingezet en ongeveer een jaar later bevinden we ons op een historisch dieptepunt.

Dat de transactiekosten in april 2021 enorm waren, was natuurlijk geen toeval. Destijds vond er een grote stroomstoring plaats bij een van de grootste bitcoin miners in China. De toegenomen activiteiten op het netwerk, waarschijnlijk door investeerders die hun BTC naar de exchanges stuurden, zorgden toen voor stijgende transactiekosten.

Activiteit op het netwerk zijn een belangrijke factor voor hoge of lage transactiekosten. Tijdens periode van enorme hype worden er meer transacties verwerkt met hoge transactiekosten als gevolg. Het tegenovergestelde is uiteraard ook waar. Als de interesse in bitcoin op een laag pitje staat, zijn de transactiekosten vaak wat lager. Dit speelt nu uiteraard ook een rol. De bitcoin koers kwakkelt enorm en veel investeerders zullen pas weer interesse krijgen in de cryptomunt nadat we behoorlijk zijn gestegen.

Bitcoin als betaalmiddel?

Hoewel de bitcoin transactiekosten op dit moment laag zijn, kan dit over een week zomaar weer eens helemaal anders zijn. Dat zorgt er natuurlijk voor dat bitcoin gebruiken als betaalmiddel niet altijd even haalbaar is. Het is natuurlijk absurd om bijvoorbeeld $60 aan transactiekosten te betalen als je wilt afrekenen in de supermarkt.

Deze problematiek is geen geheim. Daarom zijn er al verschillende manieren bedacht om dit probleem op te lossen. Een van de bekendste is het ‘Lightning Network (LN)’. Het LN is een layer-2 schaaloplossing dat ervoor zorgt dat bitcoin transacties vele malen goedkoper en sneller worden. Op deze manier kan bitcoin in de toekomst wellicht fungeren als uitstekend betaalmiddel bij alledaagse betalingen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie