Simon Bosch Simon Bosch
02/09/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/09/2023 15:00

Bitcoin whales hebben flink geprofiteerd van de recente BTC crash

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin wint terrein: steeds meer overtuigde investeerders aan boord

Foto: Gargantiopa / Shutterstock.com

 Een paar weken geleden is bitcoin (BTC) plotseling hard in waarde gedaald. Waar veel handelaren die met hefbomen investeren gedwongen waren om te verkopen, geldt voor minder actieve investeerders juist het tegenovergestelde. Volgens on-chain data hebben zij juist extra coins ingeslagen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin whales lijken bullish

Dat schrijft IntoTheBlock in een onderzoeksrapport, volgens CoinDesk. Investeerders die minstens 0,1% van alle BTC in omloop bezitten hebben volgens het analysebureau de afgelopen twee weken 1,5 miljard dollar extra geïnvesteerd in bitcoin.

Volgens data van Blockchain.com bestaan er op dit moment zo’n 19,47 miljoen bitcoins. De wallets in de onderzochte groep hebben elk minimaal 0,1% daarvan, dus zo’n 19.470 BTC. Omgerekend is een dergelijke wallet bij de huidige bitcoin koers ruim 460 miljoen euro waard.

1,5 miljard extra klinkt dus als niet zoveel voor deze groep, maar we moeten benadrukken dat er maar weinig adressen zijn met dit aantal coins. Volgens BitInfoCharts zijn er maar 103 wallets met 10.000 tot 100.000 BTC, en maar 4 wallets met 100.000 tot 1 miljoen BTC. Zo’n groot aantal coins verzamel je dus niet zomaar.

IntoTheBlock’s hoofdanalist Lucas Outumuro benadrukte ook dat de inflows naar exchanges zijn afgenomen tot nagenoeg nul. Dat betekent dat de toename haast wel ‘organische groei’ moet vertegenwoordigen.

Uit de on-chain data blijkt dat de wallets zijn gegroeid op 23 en 29 augustus. Dat zegt niets over wanneer de whales hebben bijgekocht, maar in ieder geval was dit na de flinke crash van de week ervoor. De koers is immers met ongeveer 11% gedaald.

Advertentie

Meeste on-chain bitcoin data is positief

Ook andere onderzoeken suggereren dat bitcoin-whales optimistisch zijn. Volgens Bitfinex hebben trouwe HODL’ers sinds afgelopen maart voornamelijk bijgekocht, en ook is het aantal BTC dat op exchanges ligt sinds 2018 al niet meer zo laag geweest als nu.

Toch zijn er ook minder positieve signalen. Zo zonden Bitcoiners vlak nadat Grayscale zijn rechtszaak met de SEC won juist veel BTC naar exchanges toe, ongeveer 30.000 BTC zelfs. Op de korte termijn zou dit minder gunstig voor de koers kunnen zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Advertentie