Kevin Schijven Kevin Schijven
20/01/2021 15:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2021 15:44

Bitcoin wordt vooral illegaal gebruikt, zegt nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, maar klopt dat wel?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin wordt vooral illegaal gebruikt, zegt nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, maar klopt dat wel

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Janet Yellen, de aankomende Amerikaanse minister van Financiën, noemt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) “bijzonder zorgelijk” en zegt dat ze voornamelijk gebruikt worden voor illegale financiering.
Yellen beantwoordde tijdens een hoorzitting met de Amerikaanse Senate Finance Committee vragen over opkomende technologieën als crypto en hun rol in terrorismefinanciering, witwaspraktijken en andere illegale transacties. Ze antwoordt als volgt:

“We moeten ervoor zorgen dat onze methoden om met deze kwesties om te gaan, met terrorismefinanciering, mee veranderen met de veranderende technologie.

Cryptocurrencies zijn bijzonder zorgelijk. Ik denk dat veel ervan worden gebruikt, op zijn minst in transactiegerichte zin, voornamelijk voor illegale financiering, en ik denk dat we echt moeten onderzoeken hoe we het gebruik ervan kunnen beperken en ervoor moeten zorgen dat het witwassen van geld niet via die kanalen plaatsvindt.”

Is het via andere kanalen dan wel goed? Er was hoop dat de nieuwe administratie onder president Joe Biden een vriendelijkere houding zou hebben tegenover crypto, maar dat optimisme zakt langzamerhand weg.
Het klopt overigens ook niet wat Yellen beweert. In 2019 was maar 2.1% van alle transacties in crypto betrokken bij illegale activiteiten. In 2020 was deze hoeveelheid gedaald naar nog maar 0.34% van alle transacties, of ongeveer $10 miljard. Dat meldt onderzoeksbedrijf Chainalysis in een nieuw rapport gepubliceerd op 19 januari:


Daarnaast meldt de VN dat naar schatting 2 tot 5% van het mondiaal BBP gebruikt wordt voor witwaspraktijken, oftewel zo’n $800 miljard tot $2.000 miljard per jaar. Daar is de $10 miljard van crypto in vergelijking bijna niets bij, en deze schatting gaat alleen over witwaspraktijken.
Yellen, de voormalig voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, wordt binnenkort de eerste vrouwelijke Amerikaanse minister van Financiën. Onlangs toonde de president van Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde ook een dergelijke teleurstellende houding tegenover bitcoin.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie