Kevin Schijven Kevin Schijven
14/01/2021 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2021 07:04

Bitcoin (BTC) krijgt een klap van ECB president Christine Lagarde: "Er moeten regels zijn"

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) krijgt een klap van ECB president Christine Lagarde Er moeten regels zijn

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), haalt plotseling uit naar bitcoin (BTC) en zegt dat de cryptocurrency op internationaal niveau moet worden gereguleerd. Dat meldt ze tijdens een interview met persbureau Reuters op 13 januari:


Volgens Lagarde is bitcoin helemaal geen valuta, maar een “zeer speculatieve asset” die gebruikt wordt in verdachte (“funny”) zaken en “totaal verwerpelijke” witwaspraktijken:

“Het is in elk geval een speculatieve asset. Ik bedoel, als je kijkt naar de meest recente ontwikkelingen opwaarts en nu naar de meest recente neerwaartse trend.

Voor degenen die hadden aangenomen dat het in een valuta zou kunnen veranderen: het spijt me vreselijk, maar dit is een asset en het is een zeer speculatieve asset die een aantal verdachte zaken heeft geleid en een aantal interessante en totaal verwerpelijke witwasactiviteiten.

Ik denk dat er strafrechtelijke onderzoeken hebben plaatsgevonden waarvan ik zeker weet dat ze zullen blijven plaatsvinden en die dit heel duidelijk aantonen.”

Op welke onderzoeken Lagarde hiermee doelt is onduidelijk, ze lijkt ook niet erg zeker te zijn of ze überhaupt wel bestaan.
Alhoewel er helaas inderdaad partijen zijn die bitcoin gebruiken voor witwaspraktijken, geldt dat net zo voor fiatvaluta. Ook komt de hoeveelheid met bitcoin niet eens in de buurt van de witwaspraktijken waar de banken zich schuldig aanmaken, en op betrapt zijn.
Wellicht is Lagarde de FinCEN files van vorig jaar alweer vergeten, toen naar buiten kwam dat banken bewust biljoenen dollars en euro’s witwassen.
Lagarde zegt vervolgens dat regelgeving omtrent bitcoin op internationaal niveau moet worden ingevoerd:

Er moeten regels zijn. Het is een kwestie die op mondiaal niveau moet worden overeengekomen, want als er een ontsnapping is, zal die ontsnapping worden gebruikt. Dus ik denk dat het moet. Het laat in ieder geval zien dat wereldwijde samenwerking, multilaterale actie absoluut nodig is.

Een teleurstellende houding van de ECB president, die ergens in de komende jaren een zogeheten central bank digital currency (CBDC) via een digitale euro wil uitbrengen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie