Kevin Schijven Kevin Schijven
23/06/2023 08:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2023 08:12

Bitcoin worstelt met $30.000: whales en miners nemen winst

Nieuws
Bitcoin worstelt met $30.000 terwijl whales en miners voor winst kiezen

Foto: Damian Bozek/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakte een enorme stijging deze week naar een piek van $30.800. Sindsdien schommelt de koers rond de belangrijke grens van $30.000. De koers dipte gisteren even naar $29.750, maar hangt inmiddels weer nabij de $30.000.

Bitcoin koelt weer even af van de flinke rally en wellicht ligt een pullback op de loer. Op het moment van schrijven komt bitcoin uit op $29.905 op Binance en €27.520 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 0,7% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $581 miljard en de dominantie op 49,7%. De Fear & Greed Index komt uit op 65 (Greed).

Ethereum kan na de ETF-lancering beter presteren dan bitcoin
Ethereum kan na de ETF-lancering beter presteren dan bitcoin

Renteverhogingen en inflatie

Het was deze week rustig qua macro-economische ontwikkelingen vergeleken met vorige week. Deze week kwam de inflatie in het VK echter opvallend hoog uit en daarom heeft de Bank of England gisteren de rente met maar liefst 0,5% verhoogd naar 5%.

De Turkse centrale bank verhoogde de rente zelfs van 8,5% naar 15%. Toch blijft de lira alsmaar dalen doordat een verhoging naar zelfs 21% werd verwacht.

Het ziet er echter naar uit dat de kerninflatie nog niet hard genoeg daalt en dat verklaart mogelijk het plan van de Federal Reserve om de rente nog verder te verhogen dit jaar. Dat nieuws zorgde afgelopen week nog voor een forse daling in de koersen.

Advertentie

BTC volatiliteit keert terug

De volatiliteit van bitcoin zakte naar een opvallend laag niveau de afgelopen tijd. Door de daling begin deze maand en de harde stijging deze week, is de volatiliteit weer sterk aan het toenemen. Het is inmiddels bekend dat lange periodes met lage volatiliteit vaak tot heftige uitbraken kan leiden. Tot dusver zit bitcoin echter eigenlijk nog steeds in hetzelfde bereik sinds medio maart.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Whales, miners en korte termijn houders kiezen voor winst

De stijging lijkt enigszins afgeremd te worden doordat bepaalde beleggers ervoor kiezen om winst hier te pakken. We zien een stijging in het aantal BTC dat naar exchanges wordt gestuurd. Voornamelijk bitcoin miners, whales en korte termijn houders kiezen ervoor om een deel van hun BTC te verkopen, meldt analysebedrijf Glassnode.

Volgende stap voor BTC koers?

Analist Rekt Capital deelt mee dat als bitcoin deze maand kan sluiten boven de support van $29.300, we mogelijk een verlening van de rally zien naar het volgende weerstandsgebied tussen $33.000 en $35.000. Mocht dit niet lukken, dan lijkt de kans groot dat we eerst een pullback zien, mogelijk richting $28.000.

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie