Kevin Schijven Kevin Schijven
22/04/2022 09:14 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2022 09:14

Bitcoin zakt flink doordat angst weer toeneemt, men vreest voor erger

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin zakt onder $16.000 naar laagste koers sinds november 2020

Foto: Sittipong Phokawattana/Shutterstock

Bitcoin (BTC) kon gisteren in eerste instantie nog stijgen. De koers kelderde echter vervolgens flink door een nieuwe dosis angst, al waarschuwden meerdere analisten sowieso al voor een mogelijke afwijzing. Tot nu valt de correctie nog mee, maar bitcoin zou nog dieper kunnen zakken.

Miljarden instroom: Hoeveel de bitcoin beursfondsen tot nu toe kochten
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt met 3,8%

De bitcoin koers was gisterenochtend gestaag aan het stijgen. Bitcoin klom richting $42.000 en toen de koers gisterenmiddag hierdoorheen brak, schoot bitcoin naar een piek van ongeveer $42.900, de hoogste prijs in bijna twee weken.

Daar werd bitcoin echter afgewezen. De koers leek kort support te vinden rond $42.500 maar zakte daar ook snel doorheen. Toen kelderde bitcoin helemaal $40.500 en dipte even zelfs onder $40.000 naar $39.950. Het was een koersdaling van maar liefst 6,9%.

Afgelopen nacht hield bitcoin stand rond $40.500 en steeg vanochtend voorzichtig naar $40.700. Daar heeft bitcoin echter momenteel wat moeite mee en zakt op het moment van schrijven terug naar $40.550 op KuCoin en €37.550 op Bitvavo. De bitcoin koers staat vandaag 3,8% in de min.

Advertentie

Daling door hoge correlatie en angst

Alhoewel sommige analisten al een afwijzing tegen $43.000 hadden verwacht, was deze daling ook het resultaat van een nieuwe dosis angst. De Federal Reserve voorzitter Jerome Powell hield namelijk gisteren een speech tijdens een panel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Powell bevestigde dat de Fed waarschijnlijk in mei de rentetarief zal verhogen met een half procent. Dat zorgde ervoor dat meer traditionele aandelenmarkten als S&P 500 en Nasdaq rood kleurden terwijl de Amerikaanse dollar index (DXY) juist begon te herstellen.

Aangezien bitcoin een hoge correlatie heeft met deze aandelenmarkten en juist een negatieve correlatie heeft met DXY, daalde BTC fors mee. DXY komt momenteel weer bij zijn top uit en het is de vraag of de koers hierdoorheen breekt of wordt afgewezen.

Analysebedrijf Ecoinometrics denkt dat op een gegeven moment een einde moet komen aan deze hoge correlaties. Volgens Ecoinometrics zou het helpen als bitcoin weer meer gezien wordt als een oppotmiddel. Ook een marktcrash zou een einde aan de hoge correlatie kunnen brengen.

Positieve bitcoin ETF streak ten einde, koers blijkt veerkrachtig
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin koers terug naar af

De daling betekent dat bitcoin nu weer terug naar af is. Men hoopt dat de $40.700 standhoudt en bitcoin snel een rebound maakt. Dan zou de koers snel het gebied tussen $42.500 en $43.000 kunnen hertesten en mogelijk daarna tussen de $44.500 en $45.000.

Echter vrezen meerdere analisten dat bitcoin mogelijk nog een stuk dieper kan zakken. De hoop is dan alsnog dat het gebied tussen $38.000 en $39.000 standhoudt, anders wordt het mogelijk erg bearish. Dat zou kunnen leiden tot een dip naar $35.000, $30.000 of zelfs daaronder.

Toch denkt lang niet iedereen dat de koers zo diep nog zal zakken. Ondertussen blijft bitcoin vooralsnog zijn trend van higher lows doorzetten. Houd er echter rekening mee dat het lage volume in het weekend soms tot zogenaamde fake outs kan leiden.

Eerder deze week kwam al naar buiten dat inmiddels een record van maar liefst 64% van alle BTC in omloop al meer dan een jaar niet is bewogen. Zoals analist Will Clemente aangeeft is dat toch een sterk vertrouwen in bitcoin als een oppotmiddel in deze onzekere tijden en roodkleurende markten.

Daarnaast meldt analysebedrijf Santiment dat de whales, investeerders met 100 tot 10.000 BTC in bezit, de afgelopen twee weken ook flink accumuleerden. Toch bezitten ze nog een stuk minder dan in oktober:

Crypto Rewind: bitcoin miljardenverkoop, Solana storing en meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij meer leren over het traden, analyseren en gebruiken van cryptocurrencies? Word lid van Crypto Insiders Premium en kom de eerste 30 dagen helemaal gratis een kijkje nemen. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses!

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie