Kevin Schijven Kevin Schijven
11/06/2022 09:22 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2022 09:22

Bitcoin zakt flink, maar houdt beter stand dan aandelen en altcoins na CPI

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin zakt na FOMC en Binance paniek, maar grote wallets slaan in

Foto: Thongden Studio/Shutterstock

Bitcoin (BTC) kreeg gisteren weer een klap te verduren na de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). Er waren al signalen dat deze inflatiecijfers “verhoogd” zouden uitpakken en dat dit een bearish effect zou hebben op de koers. Dat bleek precies het geval te zijn.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin koers zakt met 3,5%

De bitcoin koers had al moeite om stand te houden boven $30.000 gisteren. Desondanks maakte bitcoin een kleine stijging in aanloop naar de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers en tikte $30.150 aan. Toen kwam naar buiten dat de inflatie in de VS op 8,6% uit is gekomen, het hoogst in meer dan veertig jaar.

Vervolgens kelderde de koersen van aandelen als de S&P 500 en Nasdaq, waar bitcoin nog steeds een zeer hoge correlatie mee heeft. Tegelijkertijd steeg juist de Amerikaanse dollar index (DXY) koers.

Bitcoin zakte eerst naar $29.300. Daar maakte de koers een kleine stuiter, maar zakte vervolgens nog dieper. Bitcoin kwam even onder $29.000 uit en dipte op sommige exchanges zelfs helemaal richting $28.000. Vervolgens begon bitcoin gestaag te herstellen maar zakt op het moment van schrijven toch weer naar $29.000 op Binance en €27.550 op Bitvavo. Daarmee staat de BTC koers 3,5% in de min vandaag.

Advertentie

Bitcoin vecht om status als store of value

Dat betekent eigenlijk dat bitcoin dus nog steeds in hetzelfde bereik zit. Ondanks de vrees voor erger, viel de klap voor bitcoin vooralsnog dus mee. Bitcoin daalde een stuk minder hard dan veel altcoins, maar ook minder hard dan de SPX en NDX koersen. Het is een teken dat bitcoin toch als minder riskant wordt gezien en wellicht zelfs dat het zijn status als oppotmiddel, of safe haven, terug aan het winnen is. De dominantie van bitcoin is nu al twee maanden flink aan het stijgen, terwijl deze in 2021 hard daalde.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat gaat DXY volgende week doen?

Inmiddels is de DXY koers weer aangekomen bij de weerstand dicht bij zijn top. Als DXY hier doorheen breekt, dan voorspelt dan waarschijnlijk weinig goeds voor bitcoin. Als DXY hier wordt afgewezen, dan geeft dat bitcoin mogelijk weer wat ruimte om te herstellen.

https://twitter.com/TheRealPlanC/status/1535445363217293312

Bitcoin ETF’s leveren betere prestaties, nieuwe recordprijs in zicht?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Gaat Federal Reserve beleid scherper aantrekken?

Alhoewel bitcoin dus nog redelijk goed standhoudt, is een echt herstel wellicht nog ver weg in deze marktomstandigheden. Doordat de inflatie zo hoog uitpakt, wordt inmiddels verwacht dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, nog driemaal deze zomer de rentes gaat verhogen. Dat worden wellicht zelfs verhoging van 0,75 procentpunt in plaats van de 0,5 die voorheen gepland was. Op 15 juni komen we waarschijnlijk meer te weten, na de meeting van de Federal Open Market Committee (FOMC).

‘Bitcoin heeft de aandacht gegrepen van de grote jongens’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Kan de bitcoin koers hier standhouden?

Het is mogelijk dat de support rond $29.200-$29.300 nu omgeslagen is naar weerstand. Bitcoin zal dan eerst hierdoorheen moeten breken om weer de $30.000 terug te pakken. Als de $29.000 echter niet standhoudt, dan lijkt de kans groot dat we binnenkort de recente low rond $27.000 zullen hertesten. Als de koers hierdoorheen zakt, dan gaat bitcoin mogelijk deze zomer zelfs de 200-weken moving average rond $22.300 opzoeken, wellicht met een wick naar $20.000.

Youtuber met 3,6 miljoen volgers verliest al zijn spaargeld na ‘domme fout’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners steeds meer onder druk

Ondertussen komen bitcoin miners steeds meer onder druk te staan door de stijgende hash rate (rekenkracht), difficulty (moeilijkheidsgraad), en dalende prijs. Een aantal miners hebben al wat van hun BTC voorraad moeten verkopen om draaiende te blijven, toont analist Will Clemente gebaseerd op data van Glassnode:

Bitcoin staat op het punt een ongekend record te breken
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie