Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
24/04/2024 22:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2024 19:43

Bitcoins 200-dagen moving average nadert record: Waarom dit belangrijk is

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins 200-dagen moving average nadert record: Waarom dit belangrijk is

Foto: Melody Smart/Shutterstock

Bitcoin (BTC) ondervond bijna twee weken geleden een flinke correctie. Het project toont echter weer tekenen van leven en lijkt zich klaar te maken voor een nieuwe rally. De Bitcoins 200-dagen simpele voortschrijdende gemiddelde (SMA) benadert momenteel namelijk een historisch hoogtepunt.

Goed voor Bitcoin? ‘Er zullen banken omvallen’ – Rente moet omlaag
Goed voor Bitcoin? 'Er zullen banken omvallen' - Rente moet omlaag

Waarom dit belangrijk is voor de BTC koers

De 200-daagse SMA van Bitcoin is een cruciale maatstaf voor de langetermijntrend. Het is een technische indicator die het gemiddelde van de slotkoersen van bitcoin over de laatste 200 dagen berekent. Dit gemiddelde wordt dagelijks bijgewerkt door de slotkoers van die dag toe te voegen en de slotkoers van 201 dagen geleden te verwijderen.

De eerste halving van Bitcoin vond plaats in november 2012, waarna de beloning voor miners halveerde van 50 naar 25 bitcoins per blok. We zagen toen ook de 200-daagse SMA naar nieuwe hoogtes stijgen. In de maanden die volgden zette de BTC koers een opwaartse trend in van ongeveer $12 naar meer dan $1.000 in 2013, een toename van meer dan 8.200%.

Tegen het einde van 2020, na de derde halving in mei 2020 begon dezelfde indicator opnieuw te stijgen. Het resultaat was vervolgens dat bitcoin in oktober van 2021 een recordhoogte van meer dan $67.000 bereikte.

Dat de 200-dagen SMA een historisch hoogtepunt bereikt is significant nieuws. In het verleden vond namelijk de heftigste fase van de bullmarkt plaats na het moment dat de 200-dagen SMA zijn vorige hoogtepunt brak.

De 200-dagen SMA van bitcoin nadert zijn recordhoogte. Bron: Buy Bitcoin Worldwide
De 200-dagen SMA van bitcoin nadert zijn recordhoogte. Bron: Buy Bitcoin Worldwide
Advertentie

5x verhoging van bitcoin vraag

Die patronen die we in het verleden zagen lijken zich te herhalen. Afgelopen zaterdag is de vierde halving in werking getreden, waarbij de beloning voor miners is gereduceerd van 6,25 naar 3,125 BTC per blok. Deze recente aanpassing zou volgens analisten van crypto exchange Bitfinex kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van de vraag, mogelijk tot vijf keer het huidige aanbod.

De halving heeft geleid tot een vermindering van het dagelijkse aanbod van nieuwe bitcoins, dat is gedaald van ongeveer 900 naar 450 BTC. Hierdoor ligt het dagelijkse aanbod nu rond de $30 miljoen, een aanzienlijke afname van de eerdere $40 tot $50 miljoen.

Deze vermindering van inkomsten kan ervoor zorgen dat kleinere miners hun activiteiten staken, wat het aanbod nog verder beperkt. Ondanks deze ontwikkeling blijft de instroom van kapitaal in spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) stabiel, met meer dan $150 miljoen per dag, waardoor de marktdruk mogelijk verder toeneemt.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie