Max Max
23/04/2024 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/04/2024 18:22

‘Halving maakt vraag naar bitcoin vijf keer hoger dan het aanbod’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Halving maakt vraag naar bitcoin vijf keer hoger dan het aanbod

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

Afgelopen zaterdag vond de langverwachte bitcoin (BTC) halving plaats. Nadat de halving was voltooid halveerde de beloning voor miners van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Als gevolg van de halving zou de vraag naar bitcoin volgens Bitfinex flink kunnen stijgen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Steeds minder bitcoins beschikbaar

Het gevolg van een halving is dat de beloning voor miners wordt gehalveerd. Hierdoor wordt ook het aantal nieuwe bitcoins dat iedere dag beschikbaar komt gehalveerd. Tegelijkertijd neemt de vraag niet af, maar eerder juist toe. Volgens de analisten van crypto exchange Bitfinex zou de vraag naar bitcoin tot wel vijf keer hoger kunnen liggen dan het beschikbare aanbod.

De dagelijks toegevoegde bitcoins vertegenwoordigen op dit moment een bedrag van ongeveer 40 tot 50 miljoen dollar. Dit zou volgens de analisten kunnen zakken naar een bedrag van 30 miljoen dollar. Zeker wanneer de kleinere miners worden gedwongen te stoppen met hun activiteiten, omdat de lagere beloning hun kosten niet meer voldoende dekt.

Uit data van Glassnode blijkt dat sinds de halving het totaal aan nieuwe bitcoins per dag gehalveerd is van ongeveer 900 BTC naar ongeveer 450 BTC. Hierdoor lijkt een krimp in het aanbod al enkele dagen geleden ingezet. 

Advertentie

Meer vraag en minder aanbod van bitcoin

Ondanks dat de uitstroom uit spot bitcoin ETF’s de afgelopen weken toenam, stroomt er gemiddeld toch meer dan 150 miljoen dollar per dag in. De verwachting van crypto exchange Bitfinex is dat deze instroom de komende maanden constant zal blijven.

Met de naderende halving verkochten veel miners een deel van hun bezittingen, om zo de verbetering van hun hardware te kunnen financiëren. In de zes maanden voorafgaande aan de halving verkochten miners volgens de data maar liefst 18.000 BTC. Hierdoor kwamen er meer bitcoins beschikbaar op de markt en steeg het aanbod. Het is nog maar de vraag of miners nu ook een deel van hun nieuwe bitcoins zullen verkopen. 

Bitfinex deelt afsluitend dat on-chain data laat zien dat de huidige uitstroom van bitcoins op exchanges een grote piek heeft bereikt. Een piek die sinds januari 2023 niet meer is voorgekomen. Dit zou erop kunnen duiden dat investeerders hun aangekochte bitcoins verplaatsen naar offline wallets, waardoor het aanbod op de verschillende exchanges nog verder verzwakt.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie