Simon Bosch Simon Bosch
09/05/2022 05:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2022 05:30

Centraal-Afrikaanse Republiek in het vizier van IMF door adoptie bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Centraal-Afrikaanse Republiek in het vizier van IMF door adoptie bitcoin

Foto: TexBr/Shutterstock

Eind vorige maand heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek officieel bitcoin (BTC) legal tender gemaakt. Dat houdt in dat ‘s werelds grootste cryptocurrency er wettelijk geld is. Daarmee is het met El Salvador en een speciale economische zone van Honduras, het enige land ter wereld waar BTC wettelijk geaccepteerd geld is. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ook bij het Afrikaanse land niet bepaald steunend.

Bitcoin weer de betere investering dan Tesla, een primeur sinds 2019
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

IMF sceptisch over bitcoin wet

Het IMF was zeer kritisch toen El Salvador vorig jaar dezelfde aankondiging deed. Armere landen kunnen aankloppen bij dit instituut als ze financieel in de problemen komen, waarna het IMF de landen een lening kan geven in Special Drawing Rights (SDR), de valuta van het IMF. De organisatie heeft dus een financiële reden om landen niet over te laten stappen op een alternatief, en wil tegelijkertijd stabiliteit aanmoedigen.

Dat schrijft Bloomberg. Het IMF benadrukt volgens de zakenkrant dat wettelijke acceptatie van bitcoins een uitdaging is voor regulering. De organisatie werkt samen met de overheid van het land om ervoor te zorgen dat de beslissing geen financiële ramp wordt. Het is en blijft een arm Afrikaans land. Wetgeving, transparantie en economisch beleid kunnen uitdagingen zijn door de nieuwe wet.

Advertentie

Bitcoin mogelijk niet zo praktisch

Volgens de World Bank is slechts een tiende van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek voorzien van een internetverbinding. Dat maakt Bitcoin-betalingen erg ingewikkeld, zeker aangezien legal tender in principe inhoudt dat verkopers betalingen in BTC niet mogen weigeren. Africanews interviewde een aantal reguliere bewoners in het land. Veel van hen wisten niet eens af van het bestaan van cryptocurrencies als bitcoin. Toch is de overheid erg optimistisch en benadrukt dat slechts een zwakke internetverbinding genoeg is om cryptovaluta aan te kopen. Daarnaast wil de overheid het land voorzien van glasvezel.

Ook sommige ondernemers in het land zijn sceptisch, volgens Africanews. Er wordt benadrukt dat het land al genoeg problemen heeft die praktischer zijn van aard, zoals toegang tot drinkwater, energiebronnen, internet, goede wegen en genoeg veiligheid. Uiteraard kun je dit betalen met cryptovaluta, maar het is logisch dat de bevolking hier niet echt prioriteit in ziet.

Verder citeert Africanews dat Bitcoin een markante keuze is voor het gebruiksdoel. Voor grootschalige betalingen is het belangrijk dat het netwerk een lage doorvoersnelheid van transacties heeft. Dat is met bitcoin niet het geval, benadrukt Ousmène Jacques Mandeng van de London School of Economics and Political Science. Of Bitcoin nieuwe financiële mogelijkheden of juist voor uitdagingen zal zorgen, zullen we in de toekomst zien.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie