Timo Bult Timo Bult
26/01/2022 08:28 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2022 08:28

‘Laat Bitcoin vallen!’ luidt dringende advies IMF aan El Salvador

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Laat Bitcoin vallen!' luidt dringend advies IMF aan El Salvador

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

Sinds El Salvador bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel heeft omarmd, heeft het land ’t aan de stok met de grote internationale instituties. Gisteren gaf het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het dringende advies aan El Salvador om bitcoin niet langer als wettig betaalmiddel te accepteren. De cryptocurrency zou het land namelijk in een instabiele situatie brengen.

Trump kan van Biden winnen door crypto, zegt bekende miljardair
Trump kan van Biden winnen door crypto, zegt bekende miljardair

Grote risico’s met bitcoin

Na bilaterale gesprekken publiceerde het IMF gisteren een statement. Daarin gaat het onder andere in op de economische situatie van het land nadat de pandemie uit is gebroken. Volgens het IMF onderbrak de pandemie de 10 jaar lange groei, maar veert het land snel weer op. Dit onder andere met hulp van steun van het IMF, aldus het IMF.

Voor ons is natuurlijk vooral het advies omtrent bitcoin interessant. Het IMF is daar, niet geheel verrassend, niet over te spreken. De bestuursleden van het IMF benadrukken dat “er grote risico’s zijn verbonden aan het gebruik van bitcoin voor financiële stabiliteit, financiële integriteit en consumentenbescherming, evenals de bijbehorende fiscale voorwaardelijke verplichtingen.” En dus dringt het IMF op het volgende aan:

“Ze [IMF bestuursleden] drongen er bij de autoriteiten op aan om de reikwijdte van de Bitcoin-wet te verkleinen door de status van wettig betaalmiddel van bitcoin te verwijderen. Sommige bestuurders uitten ook hun bezorgdheid over de risico’s die gepaard gaan met de uitgifte van door Bitcoin ondersteunde obligaties.”

De opmerking over de bitcoin obligaties gaat over de plannen van het land om $1 miljard aan obligaties uit te geven. Daarover lees je hier meer.

Bitcoin wallet verbetert inclusie

Het IMF is overigens niet alleen maar negatief over het Bitcoin-avontuur van El Salvador. De organisatie erkent namelijk dat de Chivo wallet, dat is de nationale bitcoin wallet van El Salvador, de financiële inclusie kan verbeteren:

“De bestuursleden waren het eens over het belang van het stimuleren van financiële inclusie en merkten op dat digitale betaalmiddelen, zoals de Chivo e-wallet, deze rol zouden kunnen spelen. Ze benadrukten echter de noodzaak van strikte regulering en toezicht op het nieuwe ecosysteem van Chivo en Bitcoin.”

De Chivo wallet wordt inmiddels door een derde van de Salvadoranen gebruikt. Dit verloopt niet altijd zonder problemen. Zo zouden zo nu en dan inwoners het slachtoffer worden van identiteitsfraude doordat de wallet gebruik maakt van makkelijk te omzeilen gezichtsherkenningsoftware. Salvadoranen kunnen overigens ook gebruik maken van andere wallets.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie