Kevin Schijven Kevin Schijven
26/09/2021 13:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2021 13:08

Bitcoin (BTC) ‘Chivo’ wallet wordt nu door derde van Salvadoranen gebruikt “meer dan welke bank dan ook”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) 'Chivo' wallet wordt nu door derde van Salvadoranen gebruikt meer dan welke bank dan ook

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Begin deze maand maakte El Salvador geschiedenis met de invoering van de allereerste Bitcoin (BTC) wet ter wereld. Bitcoin is nu een nationale valuta en wettelijk betaalmiddel in het Centraal-Amerikaanse land.

Nayib Bukele, de controversiële president van El Salvador, kondigde op 25 september aan dat de nieuwe “Chivo” bitcoin wallet inmiddels door maar liefst 2,1 miljoen Salvadoranen gebruikt wordt. Dat is meer dan 30% van de totale bevolking van El Salvador.

Bukele voegt daaraantoe dat Chivo “nu meer gebruikers heeft dan welke bank in El Salvador dan ook” en dat het slechts een kwestie van tijd is dat het meer gebruikers zal hebben dan alle banken in El Salvador bij elkaar opgeteld.

De lancering van Chivo verliep echter niet zonder problemen. Veel Salvadoraren klaagden dat zij de app niet werkend kregen en niet konden registreren. De Bitcoin wet werd ook door lang niet iedereen in het land met open armen ontvangen. Het leidde zelfs tot massale demonstraties, al waren die vooral gericht tegen het autoritaire regime van Bukele. Desondanks werd een Chivo kiosk in de brand gestoken.

De bitcoin koers is sinds de invoering van de wet in El Salvador echter behoorlijk omlaag gedaald. De koers lag op 7 september nog rond $50.000 en dipte afgelopen week meerdere malen naar $40.000. Toch liet Bukele zich daar niet door afschrikken, hij “kocht de dip” meerdere keren. Er zijn ook inmiddels maar liefst 290 Chivo geldautomaten geïnstalleerd.

Vanochtend dipte de gehele cryptocurrency markt weer even omlaag, maar op het moment van schrijven lijken de koersen onverwachts uit te breken. Bitcoin staat momenteel 6% in de plus, kon gelijk door $43.000 breken waar gisteren nog te veel weerstand lag, en lijkt een poging te maken om $44.000 te heroveren. Ethereum (ETH) stijgt zelfs met 9% omhoog en komt weer boven $3.000 uit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie