Timo Bult Timo Bult
12/09/2021 10:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2021 10:55

Bitcoin (BTC) in El Salvador is een proeftuin voor crypto massa-adoptie, dit is waarom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) in El Salvador is een proeftuin voor crypto massa-adoptie, dit is waarom

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Deze week corrigeerde de bitcoin (BTC) koers en daarmee de rest van de altcoin-markt flink. Dit terwijl deze week een bijzonder belangrijke stap werd gezet in de historie van Bitcoin en misschien wel de mensheid in zijn algemeen. De Bitcoin-wet in El Salvador is namelijk van kracht gegaan. Waarom is dit ook voor ons belangrijk nieuws?

Viral meme bordje “buy bitcoin” wordt geveild deze maand
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin (BTC) naast de Amerikaanse dollar

Zonder al te diep in te gaan op wat El Salvador precies heeft gedaan, het is immers al uitvoerig besproken op Crypto Insiders, hier een korte samenvatting. El Salvador accepteert bitcoin nu als wettig betaalmiddel. Iedere burger kan nu met bitcoin betalen bij winkels en bedrijven in het land. Deze bedrijven moeten bitcoin accepteren anders krijgen ze te maken met sancties.

Bitcoin komt hiermee op dezelfde hoogte te staan als de Amerikaanse dollar, het enige andere wettig betaalmiddel in El Salvador. Een significante stap als je kijkt naar de historie van Bitcoin; ooit begonnen in de kleine steegjes van het internet, ontwikkeld door een onbekend persoon maar nu een wettig betaalmiddel van een land!

De Bitcoin-wet in het land aan de Grote Oceaan, grenzend aan Honduras en Guatemala, voelt wellicht als een ver-van-je-bed-show. Toch is het belangrijk om goed te begrijpen wat deze wet in de praktijk inhoudt.

Advertentie

Grote bedrijven moeten zich nu wagen aan bitcoin

Zoals gezegd moeten alle bedrijven in El Salvador nu bitcoin als betaalmethode aanbieden aan hun klanten. Overboekingsbededrijven als Western Union zullen sterke concurrentie gaan ondervinden van bitcoin wat Salvadoranen honderden miljoenen dollars kan besparen. Grote internationale bedrijven bleven daarnaast nog grotendeels aan de zijlijn staan wat bitcoin betreft vanwege onduidelijke wet- en regelgeving in de rest van de wereld. Ook is er een technologische drempel die hen ervan weerhoudt de stap te zetten om crypto te accepteren.

Maar in El Salvador moeten zij nu wel. Bedrijven als McDonald’s, Pizza Hut en Starbucks hebben nu allemaal een betalingssysteem geïmplementeerd om te voldoen aan de eisen van deze nieuwe Bitcoin-wet. El Salvador is nu dus een belangrijke proeftuin geworden voor deze grote bedrijven waar zij deze crypto-betalingssystemen in de praktijk kunnen testen. Niet alleen goed nieuws voor bitcoin dus, ook altcoins kunnen in de toekomst profiteren van deze grote stap voor de adoptie van crypto.

De intrede van Bitcoin is overigens niet voor iedereen een feest. Zo gingen meerdere groepen de straat op in El Salvador om te protesteren tegen de wet. Het is voornamelijk de volatilteit waar veel mensen bang voor zijn. Toch is de wet nu realiteit en zullen we gaan zien hoe bitcoin presteert als wettig betaalmiddel in een land als alternatief op een fiatvaluta.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie