Shane Kuijpers
10/09/2021 13:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/09/2021 13:45

Bitcoin (BTC) in El Salvador maakt einde aan overboekingskosten, Western Union loopt $400 miljoen mis

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) in El Salvador maakt einde aan overboekingskosten, Western Union loopt $400 miljoen mis

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De nieuwe bitcoin (BTC) wallet van El Salvador gooit het huidige systeem rondom geld overmaken op de schop. Financiële dienstverleners als Western Union kunnen hierdoor zo’n $400 miljoen per jaar mislopen.

Het grootste gedeelte van de inwoners van El Salvador is afhankelijk van geld wat wordt overgemaakt vanuit het buitenland, bijvoorbeeld van familieleden. Vorig jaar ging dit om een bedrag van $6 miljard, wat 23% van het bruto binnenlands product van El Salvador was. Een groot gedeelte hiervan ging naar tussenpersonen, zoals dus Western Union. Western Union maakte de geldtransfers mogelijk, maar vroeg hiervoor wel commissies. Sinds bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden in het Midden-Amerikaanse land zijn die derde partijen niet meer nodig. Doordat geld nu overgemaakt kan worden d.m.v. bitcoin gaat Western Union al die opbrengsten via commissies mislopen. Vorig jaar was dat ongeveer $400 miljoen, zo wist CNBC te melden.

Naast het feit dat er commissies aan te pas komen wanneer men geld overmaakt naar El Salvador zaten er nog meer nadelen aan. Lange tijd was de enige manier om fysiek naar een Western Union kantoor te gaan en dan moest het ook nog eens met fysiek geld. Vervolgens was het ook nooit helemaal zeker dat het geld, in de juiste hoeveelheid, bij de juiste mensen terecht kwam in El Salvador. Deze problemen werden ook gezien door president Nayib Bukele, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat bitcoin nu een wettig betaalmiddel is in het land. Als onderdeel van deze nieuwe wetgeving heeft El Salvador een eigen nationale crypto wallet in het leven geroepen, genaamd Chivo. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De bitcoin Chivo wallet

De Chivo wallet gaat ervoor zorgen dat overmaken snel gaat en zonder extra kosten. Ook vanuit het buitenland. Crypto expert Matt Hougan zei het volgende:

“Het zal niet van de ene dag op de andere gaan. Niet 100% van de overmakingen zullen morgen al naar de Chivo app gaan. Deze dingen kosten tijd.  Daarnaast maken mensen maken zich natuurlijk zorgen over het uitproberen van nieuwe dingen met geld. Maar de huidige tarieven voor geldtransfer zullen onhoudbaar blijken.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat bedoeling dat bitcoin voor decentralisatie zorgt en daarbij de financiële controle teruggeeft aan de inwoners van El Salvador. De Chivo wallet moet hierbij gaan helpen.

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie