Kevin Schijven Kevin Schijven
08/09/2021 14:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2021 14:22

El Salvador koopt bitcoin dip, dreigt winkeliers aan te klagen die BTC weigeren, protesten zetten door

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador koopt bitcoin dip, dreigt winkeliers aan te klagen die BTC weigeren, protesten zetten door

Gisteren was een historische dag in de wereld van cryptocurrencies. El Salvador werd het eerste land ter wereld dat nu een zogenaamde bitcoin (BTC) wet heeft ingevoerd. Dat betekent dat bitcoin nu een officiële valuta is in het land (naast de Amerikaanse dollar) en een wettelijk betaalmiddel.

Toch pakte gisteren wellicht anders uit dan werd gehoopt. Aan het begin van de middag maakte de bitcoin koers (en de meeste altcoins) namelijk een flink crash omlaag. Bitcoin verloor even bijna $10.000 van zijn waarde toen de koers van $52.500 naar onder $43.000 dook. Momenteel hangt de koers rond $46.000.

Nayib Bukele, president van El Salvador, gebruikte het moment om gelijk meer bitcoins te kopen, maar liefst 150 ervan. Dat betekent dat hij gisteren in totaal zelfs 550 BTC gisteren kocht, momenteel zo’n $25 miljoen waard.

Winkeliers in El Salvador zijn nu gedwongen om bitcoin aan te nemen en daar is niet iedereen mee blij. Javier Argueta, juridisch adviseur van de president, driegde al eergisteren dat als winkeliers betalingen met bitcoin weigeren, ze aangeklaagd kunnen worden. Hij noemt de acceptatie van bitcoin betalingen alsnog vrij, aangezien ze de optie hebben om de BTC onmiddellijk om te zetten naar USD.

Mensen waren echter sceptisch of veel winkeliers daadwerkelijk bitcoin zouden accepteren, maar naar verluidt is het al mogelijk om bijvoorbeeld bij McDonalds, Pizza hut en Starbucks met BTC nu te betalen.

Toch gingen gisteren en vandaag weer honderden mensen de straat op in El Salvador om tegen de nieuwe bitcoin wet te protesteren:

Er waren nog meer problemen. De nieuwe bitcoin wallet, genaamde Chivo, werkte in eerste instantie voor veel mensen niet. De lancering van de app werd uren uitgesteld en zelfs toen de app verscheen, ondervonden velen nog problemen. Inmiddels zou de Chivo app voor de meeste Salvadoranen moeten werken, maar door de dalende koers is de gratis bitcoin die Salvadoranen ontvangen niet meer $30 waard.

Ten slotte ontvangt ook president Bukele veel kritiek. Hij wordt beschuldigd dat hij zich achter deze bitcoin wet verschuilt om een meer autoritair regime door te voeren. Human Rights Watch beweert zelfs dat hij de democratie in het land in een alarmerend tempo ontmantelt. De crypto gemeenschap vindt de timing van dit soort berichten erg verdacht.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie