Robin Hazekamp Robin Hazekamp
01/08/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/08/2023 16:30

Crypto bezit in Nederland groeit exponentieel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin vs traditionele activa: een kijkje in de Nederlandse beleggingswereld

Foto: Taljat David/Shutterstock

Het Nederlandse trading platform Diamond Pigs heeft vandaag samen met onderzoeksplatform Peil.nl een nieuw onderzoek gepubliceerd over crypto investeerders in Nederland. Uit de resultaten komt een opvallende ontwikkeling naar voren. Ondanks dat het beeld over crypto vrij negatief lijkt onder Nederlanders, stijgt het aantal Nederlandse crypto beleggers exponentieel.

Amerikaanse inflatiedata stuurt bitcoin koers duizenden dollars omhoog
Amerikaanse inflatiedata stuurt bitcoin koers duizenden dollars omhoog

Steeds meer Nederlanders met crypto

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 11.000 Nederlanders. Van die groep bezit twintig procent crypto en vijftien procent handelt actief met crypto. Drie procent van de respondenten was ooit begonnen aan crypto, maar is inmiddels afgehaakt.

Volgens het onderzoek is het aantal Nederlandse crypto investeerders vervijfvoudigd sinds 2018. Vijf jaar geleden had nog slechts drie procent van de Nederlanders crypto in bezit en inmiddels is dat zo’n 15%. Dat is bijzonder, meldt Diamond Dogs:

“Dit is met name interessant omdat het laatste jaar vooral tegengeluiden te horen waren rond crypto ten opzichte van 2018 toen het enthousiasme heel hoog was.”

Alhoewel de markt het afgelopen jaar veel kreeg te verduren, zaten we het jaar daarvoor nog in een bull-markt. Die bull-markt trok meer particuliere investeerders dan ooit aan terwijl in 2018 de markt juist aan de beruchte “crypto winter” begon.

Van de Nederlandse crypto bezitters verwacht ongeveer een derde dat de grootste munten, bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), dit jaar nog zullen stijgen. Zij verwachten dat de bitcoin koers naar $37.000 zal stijgen in 2023.

Volgens de respondenten moet voornamelijk de MiCA wetgeving, die door de EU is opgesteld, de industrie vertrouwen geven. Daarnaast ziet 38% crypto als toekomstig betaalmiddel, maar onder de topbeleggers ligt dat veel hoger. Van deze groep ziet 67% crypto in de toekomst een belangrijke rol spelen in het betalingsverkeer.

Advertentie

Typische Nederlandse belegger doet het zelf

Van de Nederlandse beleggers doet ongeveer 65% het op eigen houtje. Zij doen zelf onderzoek en vragen vrienden naar meer informatie. 27% van de beleggers koopt een bepaalde munt om die vervolgens jarenlang te bewaren. Dat doen ze in de hoop dat de waarde flink stijgt. Slechts twee procent geeft het uit handen en laat het aan een bedrijf over.

Echter stijgt de behoefte om het traden uit handen te geven wel. Elf procent van de beleggers zou liever willen dat iemand anders het voor hen deed. Verdere details en resultaten van het onderzoek zijn hier te downloaden. Voor het onderzoek heeft Diamond Pigs samengewerkt met Peil.nl, beheerd door Maurice de Hond, een van de bekendste opiniepeilers van Nederland.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie