Erik Juffermans Erik Juffermans
20/04/2023 13:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/04/2023 13:01

EU keurt historische ‘MiCA’ crypto wet goed

Nieuws
EU keurt historische 'MiCA' crypto wet goed

Foto: Hadrian / Shutterstock.com

De Europese Unie (EU) heeft een grote stap gezet naar een duidelijk wetgevend kader over crypto. In een stemronde zijn de parlementsleden het eens geworden over twee grote plannen betreffende de Europese crypto regulatie. 

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Overtuigende resultaten

Het eerste plan dat met 517 tegen 38 overtuigend goedgekeurd is, zal de regels over crypto licenties veel duidelijker maken. Het tweede plan zal crypto diensten verplichten de identiteit van gebruikers vast te stellen, ook wel het ‘know your customer (KYC)’ beleid. Dit tweede plan werd ook overtuigend goedgekeurd met 529 tegen 29.

Volgens het hoofd van de Europese Commissie Mairead McGuinness is het een belangrijke mijlpaal.

“We beschermen consumenten en waarborgen de financiële stabiliteit en de integriteit van de markt. De regels zullen vanaf volgend jaar ingaan,” aldus McGuinness via Twitter.

Drie jaar geleden werden de plannen voor een algehele Europese crypto wetgeving, ook wel The Markets in Crypto Assets (MiCa) regulatie, bekendgemaakt. Met de twee stemrondes van vandaag worden de eerste vruchten geplukt.

De CEO van de grootste crypto exchange ter wereld, Binance, heeft positief gereageerd op het crypto nieuws:

“Het Europees Parlement stemde voor de implementatie van MiCA. Dit betekent dat een van ’s werelds grootste markten op maat gemaakte regelgeving voor crypto invoert om gebruikers te beschermen en innovatie te ondersteunen.”

Is crypto regulatie goed?

Lang werd crypto regulatie door de crypto- sector en gebruikers als vijandig gezien. Recente acties van toezichthouders in vooral de Verenigde Staten tonen aan dat duidelijke regelgeving ten opzichte van geen regulatie wellicht het betere alternatief is. 

De Amerikaanse toezichthouders maken het de crypto sector extreem lastig met hun vijandige houding. Talloze prominente crypto bedrijven werden al het doelwit van Amerikaanse toezichthouders. Meerdere bedrijven en exchanges gaven al aan een vertrek uit de Verenigde Staten te overwegen

Een objectieve en duidelijke regelgeving lijkt de beste uitkomst te zijn voor zowel de crypto sector als de autoriteiten. Ook in Azië worden recent grote stappen genomen wat betreft de crypto regulatie. Zo sprak Hongkong de ambitie uit een crypto hub te worden, en ook Japan en Singapore lijken de sector te verwelkomen.

Waar de toezichthouders in de Verenigde Staten de crypto sector demoniseren, treedt de EU in het spoor van verscheidene Aziatische landen, en schept duidelijkheid. In de komende maanden zullen er hoogstwaarschijnlijk meer plannen en regels bekend worden gemaakt vanuit Brussel.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement