Timo Bult Timo Bult
17/04/2023 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2023 18:01

Nog een grote bitcoin exchange aangeklaagd door de SEC

Nieuws
Nog een grote bitcoin exchange aangeklaagd door de SEC

Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het de afgelopen tijd gemunt op crypto-bedrijven. De toezichthouder lijkt een oorlog te zijn begonnen tegen de in haar ogen illegale verkoop van effecten. Menig crypto-investeerder zal van de Ripple rechtszaak afweten. Maar de afgelopen tijd zijn er flink wat namen bijgekomen op het lijstje van de SEC. Dit keer is het crypto exchange Bittrex dat de klos is.

Bitcoin gaat naar $20.000 volgens onderzoek van Deutsche Bank

Bitcoin exchange Bittrex krijgt SEC op zijn dak

Uit een op maandag gepubliceerd document van de SEC blijkt dat de toezichthouder de cryptobeurs aanklaagt voor een aantal serieuze zaken. In de persverklaring stelt handhavingsdirecteur Gurbir Grewal:

“Zoals uiteengezet in onze klacht, was het bedrijfsmodel van Bittrex gebaseerd op drie dingen: het omzeilen van de registratievereisten van de federale effectenwetgeving; het adviseren van uitgevers van crypto-activa effecten om hetzelfde te doen door hun aanbiedingsmateriaal aan te passen; en het combineren van meerdere marktintermediaire functies onder één dak om de winst te maximaliseren.”

Volgens de SEC zou de exchange aan crypto-uitgevers hebben gevraagd bepaalde communicatie te verwijderen nu de exchange onder de loep van de SEC is komen te liggen. Dit zou gaan om uitspraken die investeerders winsten beloofden. De rechtszaak die de toezichthouder nu heeft aangespannen moet ook andere crypto-bedrijven afschrikken, aldus Grewal.

Heet onder de voeten

Bittrex kwam onlangs nog in het crypto nieuws voorbij. Toen stelde het platform zijn activiteiten in de Verenigde Staten stop te willen zetten. Bittrex’ CEO zei in de aankondiging: “We hebben nog nooit geld van klanten verloren en we zijn nog nooit gehackt. We [wilden] het meest veilige en eerlijke handelsplatform in de industrie zijn. Geen verborgen deals, geen speciale behandeling. We hebben nooit de korte weg genomen.”

Dat heeft er dus uiteindelijk niet voor gezorgd dat Bittrex aan de grip van de SEC ontkomt. Dat geldt tevens voor andere vooraanstaande namen in crypto, waaronder Justin Sun, SushiSwap en mogelijk zelfs Coinbase.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie