Thom Derks Thom Derks
21/02/2023 06:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 06:10

Hong Kong deelt wetsvoorstel voor nieuwe crypto regels

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hong Kong comparte su proyecto de nuevas normas sobre criptomonedas

Foto: ezphoto/Shutterstock

De Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong deelde op maandag een nieuw wetsvoorstel voor de crypto-industrie. Deze nieuwe set regels ziet voornamelijk op beursplatformen die de handel in bitcoin (BTC) en andere crypto faciliteren. Overigens zijn de regels nog niet in beton gegoten, want de SFC vraagt momenteel aan het publiek om input.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Licentieplicht voor crypto exchanges

Net als in Nederland, waar De Nederlandsche Bank verantwoordelijk is voor het toezicht, wil de SFC een licentieplicht instellen. Dit betekent dat alle handelsplatformen een licentie moeten bezitten om überhaupt als crypto exchange te mogen fungeren. Verder is het nog niet duidelijk of beursplatformen zich met een licentie ook op het retail-publiek mogen richten.

Er heerst op dit moment dus nog veel onduidelijkheid over de potentiële nieuwe regels in Hong Kong. Aan de andere kant duurt het waarschijnlijk nog een behoorlijke poos voordat de regels van kracht worden. Op dit moment is er dus eerst nog een consultatieronde gaande, waarbij in principe iedereen de SFC van input mag voorzien.

“Degene die zich niet voorbereiden op het aanmelden voor een licentie, moeten zich voorbereiden op het sluiten van hun platform in Hong Kong”, aldus een strenge SFC. De toezichthouder lijkt er in ieder geval redelijk zeker van dat het erin zal slagen om de voorgestelde regels door te voeren in het land. Iedereen heeft op dit moment de kans om tot 31 maart te reageren op het voorstel van de SFC, waarna het zich over die feedback zal beraden.

Advertentie

Regulering voor stablecoins

Niet alleen de beursplatformen in Hong Kong krijgen te maken met nieuwe regels, ook de industrie voor stablecoins ziet een nieuw regime tegemoet. Op dit moment is al duidelijk dat algoritmische stablecoins, zoals de TerraUSD die in 2022 op spectaculaire wijze implodeerde, verboden worden in het land.

Op dit vlak krijgt de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) de macht om te bepalen hoe de industrie zich moet gedragen. De HKMA is in ieder geval van plan om het beheer en de uitgifte van door fiatgeld gedekte stablecoins in de gaten te houden. Het lijkt erop dat uitgevers van stablecoins reserves moeten beheren die overeenkomen met de hoeveelheid stablecoins die in omloop zijn.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie