Thom Derks Thom Derks
21/02/2023 06:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 06:10

Hong Kong deelt wetsvoorstel voor nieuwe crypto regels

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hong Kong comparte su proyecto de nuevas normas sobre criptomonedas

Foto: ezphoto/Shutterstock

De Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong deelde op maandag een nieuw wetsvoorstel voor de crypto-industrie. Deze nieuwe set regels ziet voornamelijk op beursplatformen die de handel in bitcoin (BTC) en andere crypto faciliteren. Overigens zijn de regels nog niet in beton gegoten, want de SFC vraagt momenteel aan het publiek om input.

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Licentieplicht voor crypto exchanges

Net als in Nederland, waar De Nederlandsche Bank verantwoordelijk is voor het toezicht, wil de SFC een licentieplicht instellen. Dit betekent dat alle handelsplatformen een licentie moeten bezitten om überhaupt als crypto exchange te mogen fungeren. Verder is het nog niet duidelijk of beursplatformen zich met een licentie ook op het retail-publiek mogen richten.

Er heerst op dit moment dus nog veel onduidelijkheid over de potentiële nieuwe regels in Hong Kong. Aan de andere kant duurt het waarschijnlijk nog een behoorlijke poos voordat de regels van kracht worden. Op dit moment is er dus eerst nog een consultatieronde gaande, waarbij in principe iedereen de SFC van input mag voorzien.

“Degene die zich niet voorbereiden op het aanmelden voor een licentie, moeten zich voorbereiden op het sluiten van hun platform in Hong Kong”, aldus een strenge SFC. De toezichthouder lijkt er in ieder geval redelijk zeker van dat het erin zal slagen om de voorgestelde regels door te voeren in het land. Iedereen heeft op dit moment de kans om tot 31 maart te reageren op het voorstel van de SFC, waarna het zich over die feedback zal beraden.

Advertentie

Regulering voor stablecoins

Niet alleen de beursplatformen in Hong Kong krijgen te maken met nieuwe regels, ook de industrie voor stablecoins ziet een nieuw regime tegemoet. Op dit moment is al duidelijk dat algoritmische stablecoins, zoals de TerraUSD die in 2022 op spectaculaire wijze implodeerde, verboden worden in het land.

Op dit vlak krijgt de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) de macht om te bepalen hoe de industrie zich moet gedragen. De HKMA is in ieder geval van plan om het beheer en de uitgifte van door fiatgeld gedekte stablecoins in de gaten te houden. Het lijkt erop dat uitgevers van stablecoins reserves moeten beheren die overeenkomen met de hoeveelheid stablecoins die in omloop zijn.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie