Simon Bosch Simon Bosch
16/04/2023 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2023 07:00

Hoe MiCA de toekomst van crypto beleggen in de EU kan veranderen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cómo MiCA podría cambiar el futuro de la criptoinversión en la UE

Foto: symbiot/Shutterstock

De Europese Unie timmert hard aan de weg met crypto-wetgeving genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA), wellicht op constructievere wijze dan regelgevers in de Verenigde Staten. Volgende week wordt er gestemd over een nieuwe set regels. Hier lees je wat MiCA gaat veranderen voor inwoners van de EU.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

MiCA regels streng voor crypto

De stemming vindt aankomende woensdag pas plaats, maar waar precies over gestemd gaat worden is al bekend. Circle’s hoofd van beleid in Europa linkt op Twitter naar een erg compleet voorstel van het Europese Parlement.

Hierin wordt onder meer beschreven hoe de nadruk op Know Your Customer-regels (KYC) een stuk strenger zullen worden. Zo wil de EU transacties beter monitoren – het komt erop neer dat walletadressen binnenkort veel strakker gemonitord gaan worden. Vorig jaar bleek dat Nederlandse klanten van Coinbase hun aan de exchange gekoppelde wallets moeten verifiëren, dit wordt veel breder doorgetrokken.

Kort was er de angst dat MiCA cold storage-wallets (hardware wallets) in eigen bezit ging verbieden, in plaats daarvan zouden alle cryptocurrencies bij gereguleerde instituten moeten komen te liggen. Later werd dit aspect geschrapt uit het voorstel. Er komt ook een limiet van 1.000 euro op anonieme transacties, waarmee de EU wil voorkomen dat crypto wordt gebruikt om geld wit te wassen.

Law and Finance-professor Wolf-Georg Ringe van de Universiteit van Hamburg en Oxford legt in een blogpost uit dat ook terug te lezen is in het voorstel dat de EU’s regelgevers bang is dat bedrijven de financiële soevereiniteit van de EU bedreigen. Crypto stelt je namelijk gemakkelijk in staat om nieuwe valuta te maken. Dat is exact de reden waarom de EU Facebook verbood om de Libra-stablecoin verder te ontwikkelen.

Eerder was het plan om stablecoins vanwege deze reden een limiet van 200 miljoen euro te geven. Deze limiet noemt de overheid nu niet specifiek, wel moeten uitgevers van stablecoins met een totale waarde van 5 miljoen euro of meer expliciet toestemming vragen bij de Europese Commissie.

Advertentie

Klimaateisen: wordt Bitcoin Proof-of-Stake?

Ook benadrukt het Europese Parlement dat blockchains die schadelijk zijn voor het klimaat over moeten stappen op milieuvriendelijkere alternatieven. Het document laat nog een hoop ruimte over voor interpretatie.

In ieder geval is duidelijk dat het Parlement geen voorstander is van Bitcoin (BTC) en andere netwerken op basis van Proof-of-Work, maar het is niet duidelijk of Bitcoin bijvoorbeeld volledig verboden gaat zijn binnen de EU. Wel wil het overheidslichaam dat de European Securities and Markets Authority (ESMA) vereisten op papier gaat zetten voor blockchains. Het zou kunnen dat een overstap naar Proof-of-Stake binnenkort verplicht is.

Nieuwe EU-toezichthouder komt met strengere controle op cryptomarkt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Vooruitstrevende regels?

De regels worden door door velen gezien als erg vooruitstrevend, omdat ze rekening houden met de crypto-markt in plaats van dat ze de markt wegreguleren. Hierom concludeerde zelfs de Amerikaanse CFTC onlangs dat de EU de VS in het stof achterlaat omdat de VS niet op een constructieve manier de markt wil reguleren. MiCA zal bindend zijn voor alle 27 EU-landen.

Toch zal het nog een flinke tijd duren voordat het plan een actieve wet is. Circle’s Patrick Hansen schreef in maart dat dit nog zo’n 12 tot 18 maanden kan duren. Hansen denkt dat de regelgeving voor meer institutionele adoptie gaat zorgen. Op het moment van schrijven zou slechts 4% van de instituten in Europa investeren in crypto. Onzekerheid omtrent regulatie is hier één van de factoren in. Wellicht komt daar de komende anderhalf jaar dus verandering in.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie