Simon Bosch Simon Bosch
29/07/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 17:15

Ex-CFTC-topman: Europese crypto wet is bedreiging voor VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ex-CFTC-topman: Europese crypto wet is bedreiging voor VS

Foto: Varavin88/Shutterstock

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is al een flinke tijd erg progressief over cryptocurrencies. Het overheidslichaam van de Verenigde Staten is van mening dat de groei van crypto-activa een positieve ontwikkeling is die moet worden aangemoedigd. In plaats daarvan werkt de regulatie in de VS erg averechts. Een voormalig topman van de CFTC denkt dat Europa de VS zelfs voorbij kan streven in regulatie.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Europa vooruitstrevender met crypto dan de VS

Gisteren werd in New York de DACOM-top (Digital Asset Compliance & Market Integrity Summit) gehouden. Voormalig CFTC-hoofd Chris Giancarlo sprak hier ook. Hij wordt ook wel ‘crypto dad’ genoemd vanwege zijn vooruitstrevende regulatie. Daarover heeft hij zelfs een boek met de ironische titel ‘CryptoDad’ geschreven.

Tijdens het evenement verklaarde hij dat Europa’s crypto-wetgeving die van de Verenigde Staten ver voorbij streeft. Begin deze maand heeft de Europese Unie officieel het MiCA-wetsvoorstel (Markets in Crypto Assets) goedgekeurd. De voorgestelde regulaties moeten betrekking hebben op de gehele Europese Unie, alhoewel er nog een mouw aangepast kan worden en er nog ruimte voor interpretatie is.

Ik maak me zorgen om de snelheid van de voortgang van de MiCA-wetgeving,” verklaarde Giancarlo. Hij denkt in wezen dat het zó goed in elkaar zit dat de aanpak praktisch naar de Verenigde Staten geëxporteerd zou worden. CFTC-collega en huidige commissaris Caroline Pham benadrukt dat het heel moeilijk is om regulatie terug te draaien zodra de regulatie er eenmaal is en zodra op basis hiervan geld de markt instroomt.

Advertentie

CFTC wil crypto inhaalslag

Het parlement van de VS moet volgens Giancarlo haar momentum behouden. “We moeten ons eigen beleid voor elkaar krijgen, en het moet duidelijk zijn dat voor activiteit [in de markt] in de Verenigde Staten er Amerikaanse wetten zijn, en niet uit Europa afkomstige wetten. Pham benadrukte dat de VS ‘regelmakers moeten zijn’, in plaats van ‘regelnemers’.

De CFTC is één van de weinige Amerikaanse overheidslichamen dat een progressieve houding tegenover crypto uitstraalt. Rostin Behnam, het huidige hoofd van de organisatie, verklaarde onlangs nog dat crypto binnenkort in iedereens portfolio zitten.

Er speelt een soort rivaliteit tussen de CFTC en andere regulatoren, en dan met name de Securities and Exchange Commission (SEC). Allebei vechten ze voor een deel van de crypto-markt, met allebei zo hun eigen redenen. De SEC is inmiddels teruggekrabbeld, en stelde voor om één regelboek voor crypto-regulatie aan te houden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie