Simon Bosch Simon Bosch
27/07/2022 12:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2022 12:20

Crypto zal in ieders portfolio zitten, zegt hoofd CFTC

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto beurs Binance opent tegenaanval op financiële waakhond

Foto: JHVEPhoto/Shutterstock

Binnen overheden wereldwijd begint een grote omslag plaats te vinden wat cryptocurrencies als bitcoin (BTC) betreft. Nog niet zo lang geleden was vrijwel elke overheidsinstantie erg voorzichtig en vaak zelfs erg negatief omtrent crypto. Daar begint langzamerhand verandering in te komen. Rostin Behnam, voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), denkt dat digitale activa in de toekomst onderdeel zullen zijn van de meeste portfolio’s. Dat verklaarde Behnam op maandag in een toespraak

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Regulatie voor verantwoorde groei van crypto

“We zijn vandaag hier omdat digitale activa op weg zijn om een onderdeel te worden van mainstream Amerikaanse portfolio’s. Enquêtes geven aan dat zelfs één van de vijf volwassenen heeft geïnvesteerd in cryptovaluta of ze heeft gebruikt.”

Aldus Benham, die cryptomunten “het schoolvoorbeeld van het ‘informatietijdperk” noemt. Dat komt door de goede beschikbaarheid van informatie en de relatief lage drempels om erin te investeren.

De CFTC voorzitter benadrukt dat de toezichthouder klaarstaat om (een deel van) de markt te reguleren. Hij kaart de bekende dot-com bubble, of internetzeepbel, uit eind jaren 90 aan. Er zijn volgens hem parallellen met de crash van het Terra (LUNA) ecosysteem. Dat had een enorme impact op het crypto-universum, net zoals het instorten van de internetzeepbel een grote invloed had op de gehele technologiesector.

Eigenlijk pleit de overheidsinstantie voor ‘verantwoordelijke groei’. Daarin moet regulatie voorkomen dat projecten expres of per ongeluk tot financiële risico’s kunnen uitgroeien.

Advertentie

CFTC positief over crypto, maar niet altijd

Reguleren zal het samen moeten doen met de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten, maar die noemt Behnam geen enkele keer in de speech.

De CFTC voert al een tijdje een strijd met de SEC, omdat beide vinden dat ze rechtsbevoegdheid hebben over digitale activa. De SEC is er inmiddels een beetje klaar mee. In een interview met Financial Times verklaarde SEC voorzitter Gary Gensler onlangs dat hij één regelboek voor de regulatie van crypto-activa wil.

De CFTC is al verscheidene keren erg positief geweest over crypto, maar niet uitsluitend positief. Zo verklaarde een commissaris in mei nog dat veel tokens niets meer zijn dan loten in een loterij. De organisatie lijkt vooral een gezonde balans tussen potentieel en regulatie te willen realiseren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie