Roy van Krieken Roy van Krieken
28/07/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2023 19:00

Crypto donaties houden Oekraïne op de been tijdens oorlog

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hacker stal honderden bitcoins van Russen en doneerde ze aan Oekraïne

Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock

Oekraïne kreeg steun vanuit onverwachte hoek en heeft sinds het begin van de grootschalige Russische invasie vorig jaar maar liefst $225 miljoen aan donaties in de vorm van cryptocurrencies opgehaald. Dat meldt blockchain analyse bedrijf Crystal Blockchain aan CoinDesk.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto donaties

Dit bedrag vormt uiteraard slechts een klein deel van de miljarden die Oekraïne heeft ontvangen in fiatvaluta. Toch hebben deze crypto donaties bijgedragen aan de aanschaf van wapens, munitie, medische apparatuur en andere essentiële benodigdheden om zich te verdedigen tegen het Russische leger.

Opvallend is dat de steun via cryptocurrencies sinds vorig jaar gestaag is blijven groeien. Een jaar geleden bedroeg het totaal aan crypto donaties ongeveer $135 miljoen. Deze gestage groei getuigt van de voortdurende solidariteit en betrokkenheid van crypto gebruikers wereldwijd bij de situatie in Oekraïne.

Wel zijn de maandelijkse donatiebedragen eind 2022 en in 2023 enigszins gestagneerd. De piek vond plaats in maart van 2022. Dat is niet vreemd, want op dat moment was de oorlog net begonnen en was er een sterke wereldwijde steun om Oekraïne te helpen.

USDT, BTC en ETH voor humanitaire doeleinden

Uit de gegevens van Crystal Blockchain blijkt dat er meer donaties zijn gedaan voor humanitaire initiatieven dan voor militaire. Oekraïense fondsen hebben in totaal ongeveer $134 miljoen aan crypto ingezameld voor humanitaire behoeften, terwijl militaire campagnes $91 miljoen hebben vergaard.

Wat betreft de crypto donaties, was de stablecoin USDT de meest populaire cryptocurrency. Ongeveer $83 miljoen werd gedoneerd in de vorm van UDST. Ether (ETH) volgde op de voet met $79 miljoen, terwijl bitcoin (BTC) een bijdrage leverde van $41 miljoen. Kleinere cryptocurrencies zoals Binance USD (BUSD), Polkadot’s DOT en anderen vertegenwoordigden de rest van het totale bedrag.

Niet alleen Oekraïne profiteerde van crypto donaties voor oorlogsinspanningen, ook Russische militaire en paramilitaire eenheden hebben steun gekregen van Russen en sympathisanten in het buitenland. 

Echter, vanwege het geheime karakter, en heftige sancties aan het adres van Rusland,  zijn de bedragen aanzienlijk lager. Volgens Crystal hebben crypto donaties voor de Russische militaire inspanningen slechts ongeveer $2 miljoen opgebracht. Andere schattingen suggereren iets hogere bedragen, maar deze blijven nog steeds bescheiden in vergelijking met de omvang van de steun die Oekraïne heeft ontvangen.

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie