Roy van Krieken Roy van Krieken
15/03/2024 22:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2024 20:03

Crypto handelaren verliezen half miljard na plotselinge bitcoin daling

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto token crasht keihard nadat wallet voor opslag wordt gehackt

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

De prijs van bitcoin (BTC) heeft na het neerzetten van meerdere records een flinke duik genomen, wat leidde tot een aanzienlijke hoeveelheid aan liquidaties op de cryptomarkt. Binnen slechts 24 uur zagen we meer dan een half miljard aan liquidaties, waardoor bijna 200.000 handelaren werden getroffen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een golf van BTC liquidaties

De marktwaarde van crypto daalde fors vandaag met 7,3% naar een dieptepunt van $2,68 biljoen, wat een uitstroom van ongeveer $175 miljard uit de markt betekende. Door de daling werden ook handelaren hard getroffen, met name handelaren met een long positie.

Liquidaties vinden plaats wanneer handelaren met hefboom handelen en zij te ver onder water komen te staan op hun positie. Het handelsplatform in kwestie sluit dan automatisch de positie van de handelaar om verdere verliezen te voorkomen. Als gevolg verliest de handelaar bij een liquidatie zijn volledige inzet.

80% van de liquidaties vandaag betrof long posities betrof. Dat is niet gek, aangezien de koers hard daalde en deze handelaren juist wedden een koersstijging. De short posities zagen ook liquidaties, maar in veel mindere mate, met een totaal van $136,5 miljoen, zo blijkt uit data van CoinGlass.

Advertentie

De BTC koers corrigeert

De recente koersbewegingen kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste is er de verminderde instroom in bitcoin ETFs, wat wijst op een mogelijke afname van de interesse van institutionele beleggers. De totale instroom in spot bitcoin ETFs bedroeg op 14 maart slechts $133 miljoen, het laagste niveau van deze maand. Deze afname in interesse zou een voorbode kunnen zijn voor een bredere correctie op de markt.

Bovendien speelt de recente publicatie van economische gegevens in de Verenigde Staten een rol. Met name de Producer Price Index (PPI) en Consumer Price Index (CPI) gegevens kwamen hoger uit dan verwacht, wat leidde tot speculatie over aanhoudend hoge rentetarieven van de Federal Reserve. Deze economische signalen hebben mogelijk de zorgen over de Amerikaanse economie vergroot, waardoor beleggers voorzichtiger werden.

Een correctie van de BTC koers is in die context niet heel gek. Daarnaast zagen we de afgelopen tijd ook een alsmaar stijgende koers en raakte de markt aardig oververhit. Een daling waardoor de markt wat kan afkoelen is daarom nog niet zo slecht.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie