Erik Juffermans Erik Juffermans
22/07/2023 17:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2023 17:00

Crypto Schandaal: Tienduizenden Bitcoins ongedekt op Tron

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Schandaal: Tienduizenden Bitcoins ongedekt op Tron

Foto: Morrowind/Shutterstock

Opnieuw staat de oprichter van Tron (TRX), Justin Sun, in de schijnwerpers van crypto land en wederom niet om positieve redenen. Er lijkt iets heel erg mis te zijn op het Tron netwerk: er duiken verhalen op die suggereren dat er tienduizenden bitcoin (BTC) op het Tron netwerk niet gedekt zijn. Mochten de geruchten waar zijn, dan is er sprake van een gigantisch crypto schandaal.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

60 duizend bitcoin niet gedekt

Op 21 augustus 2022 werden er naar verluidt 60 duizend bitcoins ‘gemint’ op het Tron netwerk. De bitcoin worden dan vastgezet en krijgen een TRC-20 versie op Tron. Dergelijke mints, of creaties, van tokens op een blockchain gebeuren wel vaker, maar moeten natuurlijk volledig gedekt zijn. In dit geval zouden er dus minimaal 60 duizend BTC op naam moeten staan van het Tron netwerk. Dit heeft een huidige waarde van 1,8 miljard dollar.

Crypto onderzoeker ErgoBTC is echter achter zeer zorgwekkende informatie gekomen. Na een uitgebreid onderzoek moet hij mededelen dat een dergelijke dekking voor de 60 duizend BTC niet bestaat. Er lijkt geen enkele transparantie over de dekking van de 60 duizend bitcoin op het Tron netwerk te zijn. Het totale aanbod van BTC op Tron, inclusief de 60 duizend die vorig jaar gemint werden, is 114 duizend BTC. Ook voor deze overige hoeveelheid is geen Bitcoin adres met dekkende coins te bekennen.

Wat is er aan de hand met Tron?

Er is echter meer aan de hand. De mint van de 60 duizend BTC werd gevolgd door verdachte transacties van honderden miljoenen dollars in stablecoins.

Zo werd na de creatie van de BTC de 60 duizend tokens in het DeFi platform JustLend op Tron geparkeerd tegen een lening van 600 miljoen dollar in USDC. Vervolgens werd er binnen twee uur een lening van 300 miljoen dollar terugbetaald. De adressen van deze transacties worden gelinkt aan Sun zelf. Het is al met al een vreselijk verdachte situatie met Sun in het middelpunt. 

Daarnaast werd een week later de crypto exchange Huobi verkocht aan, zoals velen speculeren, Sun. De bekende onderzoeker Adam Cochran speculeert over de acties van Sun:

“Sun gebruikte neppe assets om Huobi te kopen, en gebruikt nu assets van gebruikers van Huobi en Poloniex en stopt ze in zijn JustLend platform of hij staket het en houdt het rendement zelf. Absurd.”

Aldus Cochran. Eerder deze maand nam een andere onderzoeker ook al een grondig kijkje in de hele situatie. Hij kwam tot een vergelijkbare conclusie. Volgens hem is het een grote witwaspraktijk en een scam. ErgoBTC is iets genuanceerder en zegt dat ‘afwezigheid van bewijs geen bewijs van afwezigheid’ is. Wel concludeert hij dat er iets heel erg mis is en dat naar schijnt meer dan 1 miljard dollar aan BTC in het JustLend platform niet gedekt zijn.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie