Ivo Melchers Ivo Melchers
16/04/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2023 10:00

Dit is waarom Bitcoin miners nog altijd onder druk staan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Minería de Bitcoin se hace más atractiva: el hashrate sigue subiendo

Foto: Shutterstock/GreenBelka

Nu de bitcoin koers sinds de jaarwisseling duidelijk zijn weg omhoog heeft gevonden, is de winstgevendheid van Bitcoin miners ook flink gestegen. Nadat vorig jaar werd afgeschreven als een dramatisch jaar waarin bitcoin (BTC) nooit leek te stoppen met dalen en de energieprijzen de pan uit rezen, kunnen BTC miners nu opgelucht adem halen. Althans, dat is wat de meesten binnen de crypto-industrie verwachten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining: puell multiple ratio

Tegen de verwachtingen van velen in, staan de miners echter nog altijd erg onder druk. Dit legde een onderzoeker van crypto-analysebedrijf Glassnode middels een threat op Twitter uit.

‘De indicator die hier van belang is, is de ‘puell multiple ratio’, die de verhouding tussen de dagelijkse miner-inkomsten (in Amerikaanse dollars) en het 365-dagen voortschrijdende gemiddelde daarvan meet.

Wanneer de waarde van deze statistiek groter is dan één, betekent dit dat de miners op dat moment meer verdienen dan het gemiddelde van het afgelopen jaar. Tijdens deze periodes vinden miners hun werkzaamheden vaak winstgevend. Logischerwijs betekent een waarde lager dan één dat de inkomsten van de miners onder het jaargemiddelde liggen, wat impliceert dat de groep onder druk kan komen te staan.

Momenteel heeft deze indicator een waarde van 1,2, wat zou suggereren dat miners momenteel meer verdienen dan het gemiddelde van de afgelopen 365 dagen.

Een probleem met deze statistiek is echter dat het geen rekening houdt met de moeilijkheidsgraad van het mining-proces. Deze mining difficulty wordt iedere 20.016 blokken, wat ongeveer gelijk staat aan twee weken, aangepast aan de hashrate van het netwerk om ervoor te zorgen dat de blokproductiesnelheid constant rond de tien minuten blijft.

Een stijgende hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, duidt op meer concurrentie en dus zal de moeilijkheidsgraad naar boven bij moeten worden gesteld om te voorkomen dat er sneller een blok aan de blockchain wordt toegevoegd.

Advertentie

BTC miners nog steeds onder druk

Vorige week kon je al lezen dat de mining difficulty zijn vierde all-time high had bereikt van dit jaar. Wanneer er bij de eerder genoemde ratio dan ook rekening wordt gehouden met de moeilijkheidsgraad, komt er een waarde van 0,88 uit. Dit betekent dat miners momenteel 12% minder verdienen dan het jaarlijkse gemiddelde.

Desondanks zou de huidige druk niet zo ernstig zijn als tijdens de dieptepunten van de bearmarkt in 2022.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie