Simon Bosch Simon Bosch
08/04/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 16:30

Bitcoin mining difficulty bereikt vierde all-time high in 2023

icon-mining
Mining
El mayor minero de Bitcoin del mundo tira la toalla

Foto: GreenBelka/Shutterstock

Vorig jaar kwamen veel grote bitcoin miners in de problemen doordat de bitcoin prijs erg laag lag, terwijl de energiekosten de pan uit rezen. Toch bleef de mining difficulty bijzonder hoog. Nu de prijs is gestegen lijkt ook de concurrentie verder te zijn aangewakkerd, de mining difficulty heeft namelijk opnieuw een all-time high gehaald.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining difficulty stijgt weer

De maatstaf staat inmiddels op 47,89 biljoen berekeningen per seconde per block, goed voor een stijging in de moeilijkheidsgraad van 2,23%. Dat is niet zoveel, zo nam het in augustus nog toe met bijna 10%. Afgelopen februari was de sprong ook al bijna 10%, en halverwege januari nam het zelfs met meer dan 10% toe.

De minimale sprong heeft een nieuw record opgeleverd. Opvallend genoeg is dit niet de eerste keer dit jaar, het is sinds 15 januari nu al zes keer tot een record gekomen. Bitcoin (BTC) is de afgelopen tijd flink in prijs gestegen, dat zal weer hoop hebben aangewakkerd bij miners.

Veel crypto-miners gingen vorig jaar failliet door de barre omstandigheden. Dat gold zelfs voor de toenmalig grootste publieke miner, Core Scientific. Toch heeft dit bedrijf nu dankzij een flinke lening een doorstart gemaakt.

Advertentie

Hashrate ook verder gestegen

Naast de moeilijkheidsgraad is de hashrate weer verder omhoog geklommen, in anticipatie van de toename nam deze waarde toe tot eveneens een record van een geschatte 346 exahash per seconde (EH/s).

Het is belangrijk om mee te nemen dat de hashrate moeilijk te meten is. Blockchain.com zet de totale hashrate van het netwerk op dit moment op ongeveer 338 EH/s, maar BTC.com zet dezelfde maatstaf op het moment op ongeveer 345 EH/s.

De hashrate en mining difficulty hangen sterk met elkaar samen. Miners concurreren namelijk voor dezelfde tokens en transacties. Als er meer miners zijn stijgt de concurrentie dus. Inmiddels weten we dat er veel concurrentie uit Rusland bij is gekomen. Het is mogelijk dat dit een belangrijk deel van de concurrentie veroorzaakt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie