Simon Bosch Simon Bosch
08/04/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 07:00

Rusland is nu de op één na grootste Bitcoin miner ter wereld

icon-mining
Mining
Rusia es ya el segundo minero mundial de Bitcoin

Foto: BUTENKOV ALEKSEI/Shutterstock

In 2021 bracht China officieel een einde aan crypto mining in het land. Veel miners verhuisden hierdoor naar het buitenland, waaronder naar de Verenigde Staten. Maar nu staat op plek twee een land dat je misschien niet zo snel had verwacht: Rusland.

Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
  • icon-mining
    Mining

Rusland pro-crypto geworden

Minder democratische landen hebben doorgaans een afkeer wat crypto betreft, maar voor Rusland is dat inmiddels anders. Begin vorig jaar vond de centrale bank van het land nog dat er een algeheel verbod op crypto zou moeten komen, maar daar kwam het Ministerie van Financiën een paar dagen erna op terug. De sector zou niet verboden, maar gereguleerd gaan worden.

Niet lang daarna viel Rusland Oekraïne binnen en werd de Russische financiële sector verbannen uit het SWIFT-betalingssysteem. Crypto werd hierna erg populair in Rusland, het land stond wat groei betreft zelfs op de derde plek.

Ook president Vladimir Poetin was geen voorstander van een algeheel verbod, het land liep volgens hem zelfs voorop met bitcoin mining. Dat wordt gereflecteerd doordat de staat nu in crypto-mining investeert via staatsbedrijven.

Advertentie

Rusland op één na grootste crypto miner

Volgens een rapport van de Russische krant Kommersant is Rusland met in totaal 1 gigawatt aan miningcapaciteit nu landelijk de op één na grootste producent van Proof-of-Work coins. Alleen in de VS is de capaciteit met 3 tot 4 gigawatt groter. Kommersant zegt de informatie van BitRiver te hebben verkregen, een grote Russische miner.

Naast Rusland en de VS staan de staten rond de Perzische golf (700 megawatt), Canada (400 MW), Maleisië (300 MW), Argentinië (135 MW), Ijsland (120 MW), Kazachstan (100 MW) en Ierland (90 MW) hoog in de lijst.

Met name dieper in het Russische binnenland floreert mining, vooral omdat de elektriciteit daar goedkoper is en omdat het hier kouder is. Ook heeft Rusland als voordeel dat het een grote energieproducent is. De regering overwoog begin dit jaar zelfs om de energieproductie verder uit te breiden ten faveure van mining.

In 2020 kwam 65% van Bitcoins hashrate uit China, volgens Kommersant. De VS en Rusland vormden toen slechts respectievelijk 7,2% en 6,9% van het totaal.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie