Kevin Schijven Kevin Schijven
20/01/2022 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2022 19:15

Rusland moet bitcoin compleet verbieden, zegt centrale bank

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Rusland moet bitcoin compleet verbieden, zegt centrale bank

Foto: phanurak rubpol/Shutterstock

Rusland moet cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) compleet verbieden. Dat zegt de Centrale Bank van Rusland in een nieuw rapport, genaamd “Cryptocurrencies: trends, risks, measures.

Het rapport kaart de hoge volatiliteit van de koersen aan en beweert dat crypto veel wordt gebruikt in illegale activiteiten, ondanks dat recent onderzoek het tegengestelde aantoont. De bank beweert daarnaast dat crypto de economie van Rusland ondermijnt en het werk van toezichthouders bemoeilijkt.

De bank wil daarom dat Rusland nieuwe wetten maakt om alle crypto-gerelateerde activiteiten in het land te verbieden. Het rapport legt vooral de nadruk op crypto die worden uitgegeven in Rusland. Ook wil de centrale bank dat dit verbod voor cryptocurrency-exchanges, over-the-counter (OTC) handelsplatformen en particuliere peer-to-peer platformen geldt.

Verder wil de Russische centrale bank een bestaand verbod op betalingen met crypto aanscherpen. De bank zegt dat Russische investeerders en bedrijven die zich hier niet aanhouden, bestraft moeten worden. Ook institutionele investeerders en financiële instellingen zouden niet in crypto mogen investeren. Beleggingsfondsen mogen dat al niet meer, maar de centrale bank zegt nu dat zij ook bestraft moeten worden als zij dit toch doen.

Bitcoin en aandelen schieten omhoog, maar waarom?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Ook mining moet verboden worden

Zelfs crypto-mining, dat de laatste jaren flink gegroeid is in het land, moet verboden worden volgens de bank. Mining zou namelijk de energieproductie in het land ondermijnen. De centrale bank wil tot slot alle transacties met crypto van Russische investeerders monitoren.

Het mag duidelijk zijn dat dit rapport vol staat met onwaarheden en desinformatie. De reden voor het verbod lijkt wellicht te maken te hebben met het doel om een digitale roebel te lanceren, een zogeheten central bank digital currency (CBDC), oftewel een crypto compleet in handen van de centrale bank.

Naar schatting hebben Russische investeerders maar liefst zo’n $70 miljard in crypto zitten. Dat zou dus een behoorlijke klap kunnen zijn voor de industrie. Desondanks overleefde de markt ook zonder al te veel problemen een dergelijk verbod vorig jaar in China. Ook China wil binnenkort een CBDC lanceren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie