Simon Bosch Simon Bosch
11/02/2023 12:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2023 12:11

Russische staat subsidieert bitcoin mining in Siberië

icon-mining
Mining
Rusia es ya el segundo minero mundial de Bitcoin

Foto: BUTENKOV ALEKSEI/Shutterstock

Westerse landen verschillen enorm met bijvoorbeeld Rusland en China. Eén van de belangrijkste verschillen is dat communistische overheden zelf eigenaar zijn van bedrijven, hierdoor kan de overheid veel directer richting geven aan de economie. De Russische overheid investeert nu direct in crypto mining.

5 grootste bitcoin miners verkopen nog altijd niet, ondanks halving
  • icon-mining
    Mining

Russische overheid zit in bitcoin mining

Dat schrijft de door de Russische staat gesubsidieerde krant RBC. In de staat Buryatia in het zuiden van Siberië wordt momenteel gewerkt aan een miningfaciliteit van 900 miljoen Russische roebels. Omgerekend is dat momenteel 11,5 miljoen euro. Het bedrijf heet KRDV, een staatsbedrijf van het Ministerie van Ontwikkeling in de Siberische regio. In de eerste helft van dit jaar moet de faciliteit al operationeel zijn.

Het datacentrum moet plek gaan bieden aan 100 megawatt (MW) aan apparatuur. Om precies te zijn gaat het om 30.000 ‘machines’, alhoewel het niet duidelijk is of het om ASIC-hardware gaat of om bijvoorbeeld videokaarten. Het is ook niet duidelijk of de miner bitcoin (BTC) gaat minen of altcoins. Voor laatstgenoemde zijn bepaalde videokaarten vaak gebruikelijker.

Wel weten we dat het zijn stroom van het nationale elektriciteitsnet haalt. Sommige miners hebben compleet nieuwe infrastructuur aan laten leggen om het elektriciteitsnetwerk niet te belasten, wat in ieder geval in het westen wel eens een probleem was.

Buryatia is een speciale economische zone waar de wetten iets zijn aangepast om investeringen uit het binnen- en buitenland aan te trekken. Dat blijkt grote voordelen te hebben. Zo betalen bedrijven hier geen belasting op grond, er geldt een verlaagde omzetbelasting en verzekeringen voor vastgoed zijn goedkoper.

Advertentie

Rusland is pro-crypto

Rusland is één van de meest vooruitstrevende landen wereldwijd geworden voor de cryptocurrency-industrie. Begin vorig jaar verklaarde de Russische centrale bank nog dat crypto bij wet verboden zou moeten worden, maar na de sancties van het westen tegen Rusland is hier snel verandering in gekomen.

Nu is crypto zelfs enorm populair bij Russen, voor wie het behouden van koopkracht een belangrijke beweegreden. Nu investeert zelfs de overheid dus in de industrie. Sterker nog, het overweegt zelfs om de energieproductie uit te breiden om meer bitcoin te kunnen minen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie