Timo Bult Timo Bult
09/01/2023 18:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/01/2023 18:14

Bitcoin miner verdient $3,1 miljoen door géén BTC te minen, hoe zit dat?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miner verdient $3,1 miljoen door géén BTC te minen, hoe zit dat?

Foto: ABCDstock/Shutterstock

De grote Canadese bitcoin (BTC) miner HIVE Blockchain heeft in december 2022 $3,15 miljoen verdiend door géén bitcoins te minen. Het bedrijf maakte de cijfers bekend in een update. Hoe kan een BTC miner verdienen aan het niet minen van de crypto?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin miners helpen elektriciteitsnet

In de update valt te lezen dat het bedrijf in december 218,8 BTC heeft geproduceerd. Dat heeft op het moment een waarde van ongeveer $3,8 miljoen. Maar daarnaast verdiende het dus $3,15 miljoen aan het uitzetten van zijn apparaten, zo schrijft HIVE:

“HIVE verdiende 3,15 miljoen dollar aan inkomsten uit onze strategie voor het hedgen van energieprijzen en het balanceren van het elektriciteitsnet, naast de Bitcoin die in december werd geproduceerd. Op basis van de dagelijkse bitcoin-prijzen gedurende de maand december, zouden de inkomsten uit netbalancering gelijk kunnen staan aan een gedolven waarde van ongeveer 184 bitcoin.”

BTC mining-bedrijven hebben vaak aantrekkelijke energiecontracten. In tijden waarin de vraag naar elektriciteit toeneemt kan het aantrekkelijker zijn om elektriciteit weer terug te verkopen aan het net. In dat geval worden de miners dus tijdelijk uitgezet om aan de vraag te voldoen.

Hiermee kunnen miners helpen het elektriciteitsnet te balanceren. Sommigen zien hierom een kans voor miners in de energietransitie. Zij zouden namelijk ook snel elektriciteit kunnen afnemen als er weinig vraag is maar het wel hard waait en de zon schijnt. In november vorig jaar hielpen miners in de Amerikaanse Texas ook bij het balanceren van het elektriciteitsnet.

Advertentie

BTC mining industrie in zwaar weer

Gezien de actuele bitcoin prijs hebben ook de bitcoin miners het moeilijk. Met de dalende prijs wordt het voor miners steeds lastiger om winstgevend te blijven. Daar helpen natuurlijk ook de stijgende energieprijzen niet bij. In 2022 zouden beurgenoteerde miners zelfs bijna 100% van hun geminede bitcoins hebben moeten verkopen.

Recent was in het bitcoin nieuws te lezen dat de omzet van bitcoin miners door het zware weer flink zijn gedaald. Het zou gaan om een daling van maar liefst 37,5%.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie