Simon Bosch Simon Bosch
28/12/2022 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/12/2022 18:15

Publieke bitcoin miners moesten bijna alles verkopen in bearmarkt

Nieuws
Publieke bitcoin miners moesten bijna alles verkopen in bearmarkt

Foto: yuRomanovich/Shutterstock

Er zijn een hoop bedrijven in de crypto industrie die het zwaar hebben door de bearmarkt, maar er zijn er maar weinig waar het zo moeilijk loopt als bij miners. Er zijn er al veel failliet gegaan, maar blijkbaar hebben veel meer bitcoin miners het financieel erg krap.

Bitvavo telt af: Gratis crypto voor alle Nederlanders voor bitcoin halving

Bitcoin miners verkopen holdings

Dat verklaart Messari-onderzoeker Tom Dunleavy op Twitter. Publieke bitcoin miners vertellen in kwartaalrapporten altijd hoeveel BTC te hebben gedolven, wat ze zelf in wallets aanhouden en hoeveel ze hebben verkocht. De meeste crypto-miners betalen hun stroomkosten met hun gedolven tokens, en dit is exact wat er gebeurt. Volgens berekeningen van Dunleavy hebben veel miners zelfs bijna 100% van hun holdings dit jaar verkocht.

Op het moment zijn er tien publieke bitcoin-miners: Core Scientific, Riot, Bitfarms, Cleanspark, Marathon, Hut8, Hive, Iris Energy, Argo en Bit Digital. Helaas is de grootste miner, Core Scientific, al bijna failliet. Voor Iris Energy dreigt hetzelfde lot. Argo werd eerder vandaag nog van de afgrond gered.

In 2022 dolven deze tien bedrijven ongeveer 40.700 BTC, en ze verkochten 40.300 BTC – bijna alles wat ze binnenkregen dus. Hij noemt het een sterke trend, en hierom is Dunleavy positiever over ethereum (ETH) dan over bitcoin (BTC).

Advertentie

Niet iedere bitcoin miner verkoopt

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo heeft Marathon Digital nog steeds een enorme hoeveelheid BTC op de balans staan, meer dan twee keer zoveel als wat het heeft ontgonnen. Het is zelfs ongeveer evenveel als wat de voorheen veel grotere miner Core Scientific in heel 2022 heeft gedolven.

Voor Hut8 geldt ongeveer hetzelfde. Marathon en Hut8 hebben zelfs helemáál geen BTC verkocht dit jaar. Naast Core Scientific lijken ook Bitfarms, Iris Energy en Cleanspark in moeilijkheden te zitten. Zij hebben evenveel verkocht als wat er binnenkwam. Het feit dat deze bedrijven in totaal meer dan 4 miljard dollar aan schulden hebben helpt hierbij niet. Ook kampen de Verenigde Staten met zwaar winterweer, waardoor veel miners tijdelijk hun werkzaamheden moesten verminderen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie