Thom Derks Thom Derks
23/11/2022 09:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2022 09:50

Grootste bitcoin miner Core Scientific mogelijk volgend jaar failliet

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grootste bitcoin miner Core Scientific mogelijk volgend jaar failliet

Foto: Ink Drop/Shutterstock

Als het op deze manier doorgaat, dan ziet het er niet goed uit voor bitcoin miner Core Scientific. Het bedrijf geeft aan dat het bezig is aan een spreekwoordelijk gevecht tegen de bierkaai en de operaties tegen november 2023 mogelijk compleet stil moet leggen. Voor het derde kwartaal van 2022 moest de bitcoin miner al een verlies van 434,8 miljoen dollar opschrijven.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Totaal verlies van 1,7 miljard dollar

Dat bitcoin miners het zwaar hebben blijkt wel uit de cijfers van Core Scientific voor de eerste negen maanden van 2022. In de eerste drie kwartalen noteerde Core Scientific een verlies van 1,7 miljard dollar. Dat zijn natuurlijk gigantische bedragen die geen enkele miner zomaar kan slikken.

“De mogelijkheid om kapitaal op te halen door financieringsrondes en transacties op de kapitaalmarkt is afhankelijk van vele risico’s en onzekerheden en de huidige marktomstandigheden beperken de beschikbaarheid van kapitaal- en liquiditeitsbronnen aanzienlijk”, aldus Core Scientific in een bij de Securities and Exchange Commission (SEC) gedeponeerd document.

De leiding van Core Scientific gaat zelfs zo ver door te stellen dat er een substantiële kans bestaat dat het bedrijf niet meer bestaat na november 2023. Dat zou betekenen dat Core Scientific nog één jaar kan ‘overleven’ onder deze omstandigheden en voor de komende maanden compleet afhankelijk is van de bitcoin koers.

Advertentie

Bitcoin koers onder druk

De enige reden dat de mining-industrie momenteel onder zware druk staat is natuurlijk de bitcoin koers. In principe is bitcoin mining een redelijk eenvoudige bezigheid. Bedrijven kopen mining-hardware in, sluiten energiecontracten af en proberen blokken te minen voor de bitcoin blockchain.

Als dat lukt krijgen ze een beloning in de vorm van bitcoin. De inkomsten van een bitcoin miner zijn dus bijna compleet afhankelijk van de bitcoin koers. Uiteraard spelen ook de hashrate en de energiekosten voor miners een rol..

Afgelopen maand liet Core Scientific weten dat het ongeveer 1 miljard dollar aan schulden heeft bij enkele grote partijen uit de industrie, waaronder BlockFi, NYDIG en enkele andere partijen. Op 31 oktober had het nog ongeveer 62 bitcoin in bezit en 32,2 miljoen dollar aan cash.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie