Thom Derks Thom Derks
15/01/2023 13:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2023 13:10

Bitcoin mining difficulty stijgt vandaag met wellicht 10%

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Gaston Cerliani/Shutterstock

Bitcoin miners maken zich op voor een gigantische sprong in de moeilijkheidsgraad dit weekend. De verwachting is dat de zogeheten bitcoin mining difficulty  tussen de 9 en 10% zal toenemen rond 7 uur vanavond. Dat blijkt uit de schattingen van BTC.com, Bitrawr, en Braiins. In de loop van de dag kan dat nog veranderen, maar alles wijst op een scherpe toename.

Bitcoin miners zien absurde inkomstenstijging, ondanks halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe is dit voor de meeste miners niet het allerfijnste nieuws ter wereld. Ze hebben nu eindelijk weer wat te vieren met de stijging van de bitcoin koers, maar moeten nu weer een stijging van de moeilijkheidsgraad slikken. Een stijging van de moeilijkheidsgraad betekent in feite dat er meer concurrentie op het netwerk is. Hoe meer computerkracht er in het netwerk zit, hoe hoger de moeilijkheidsgraad.

Het Bitcoin netwerk past zich op deze manier automatisch aan, zodat het verwerken van blokken in de blockchain altijd op een gemiddelde van 10 minuten uitkomt. Als Bitcoin dit niet zou doen, dan zou het niet lang duren voordat alle 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. De aanpassing van de moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat de uitgifte van nieuwe bitcoin voorspelbaar blijft.

Na de verhoging zal de moelijkheidsgraad op een record boven 37 T uit kunnen komen tegen een gemiddelde hash rate van 266 exahashes per seconde. Miners hebben het al een lange tijd zeer moeilijk door de hoge concurrentie, hoge kosten en lage koers. Deze flinke verhoging zal echter de druk verder opvoeren terwijl miners geen of nauwelijks reserves nog hebben om te verkopen.

Advertentie

Andere omstandigheden

Overigens is de extreme toename van 10 procent niet volledig toe te schrijven aan de afgelopen twee weken. Volgens Daniel Frumkin, de hoofdonderzoeker van Braiins, is de toename ook het gevolg van de winterse stormen in de Verenigde Staten. Partijen als Marathon Digital en Hive Blockchain blijven volgens Frumkin nieuwe machines neerzetten. “Maar vanwege de winterse storm konden we daar niets van terugzien in de vorige periode, waardoor we nu ongeveer drie weken aan installaties in één zien,” aldus Frumkin.

Daarnaast denkt hij dat sommige partijen gedurende de afgelopen twee weken ook wat geluk hebben gehad. Het is natuurlijk mogelijk dat ze op gelukkige wijze in korte tijd wat meer blokken vinden. Dat zou betekenen dat we de volgende periode waarschijnlijk een daling van de moeilijkheidsgraad zien.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie