Bitcoin mining difficulty stijgt het hardst sinds begin dit jaar

Terwijl bitcoin (BTC) afkoelt en vlakbij $20.000 consolideert, is het onderliggende netwerk weer aan het groeien. De groei van bitcoin mining remde deze zomer even iets af, maar lijkt inmiddels weer voort te zetten.

De gemiddelde hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin netwerk stijgt weer en daarmee ook de zogeheten mining difficulty, oftewel moeilijkheidsgraad. Die laatste maakt vanochtend zelfs de grootste sprong sinds januari van dit jaar.

Wat is de bitcoin mining difficulty?

De Bitcoin mining moeilijkheidsgraad wordt automatisch elke 2.016 blocks van de blockchain aangepast. Dat komt uit op ongeveer elke twee weken.

Bitcoin verwerkt normaliter een transactieblock ongeveer elke 10 minuten, maar als de hash rate stijgt, dan zakt de benodigde gemiddelde tijd. Een stijgende hash rate betekent meer concurrentie onder miners en dat betekent dat de moeilijkheidsgraad omhoog moet om aan die 10 minuten vast te houden. Zakt de hash rate, dan wordt de moeilijkheidsgraad juist omlaag aangepast.

Bitcoin mining difficulty schiet omhoog

Volgens gegevens van BTC.com is de moeilijkheidsgraad met maar liefst 9,26% gestegen vanochtend. Op 31 augustus om 08:40 steeg de difficulty naar 30.98 T tegen een gemiddelde hash rate van 221,72 exahashes per seconde (EH/s).

Alhoewel de hash rate al dit jaar hoger uitkwam, komt het tweeweekse gemiddelde nu weer zeer dicht in de buurt van zijn record. Dat zorgt ervoor dat de moeilijkheidsgraad ook zeer dichtbij zijn record komt. Het record werd op 11 mei bereikt en kwam toen uit op 31.25 T tegen een hash rate van 223,7 EH/s.

De hash rate bereikte in juni nog een nieuw record rond 260 EH/s, maar die piek was van korte duur. Het gaat overigens ook om schattingen.

Bitcoin miners weer verder onder druk

Alhoewel deze stijging een teken is van een steeds sterker, veiliger en gezonder cryptocurrency netwerk, heeft het ook een kanttekening. Het zorgt er namelijk voor dat mining moeilijker wordt en daardoor duurder.

Miners staan echter al flink onder druk de laatste maanden vanwege de hoge energiekosten en de relatief lage koers. Daardoor werden veel miners de afgelopen tijd gedwongen wat van hun reserves te verkopen om draaiende te blijven. De stijging van de moeilijkheidsgraad kan dus mogelijk leiden tot nog meer verkoopdruk.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie