Thom Derks Thom Derks
15/11/2023 08:15 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2023 08:08

DNB liet Bitcoin kans liggen – 12 miljard euro misgelopen?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
DNB liet Bitcoin kans Liggen - 12 miljard euro misgelopen?

Foto: Jarretera/Shutterstock

Eerder dit jaar voerde De Nederlandsche Bank (DNB) een enorme operatie uit. Maar liefst 200 duizend kilo aan goud ter waarde van 10,4 miljard euro moest worden verplaatst. Om er een beter beeld van te krijgen: het ging om 14 duizend goudstaven van 12,5 kilo per stuk, die op elkaar gestapeld een enorme toren van 637 meter zouden vormen. Dat brengt ons meteen bij een interessante discussie over de grote verschillen tussen goud en bitcoin.

Namelijk, waar DNB voor het transport vrachtwagens en zware beveiliging nodig had, betaal je voor een bitcoin transactie (waarmee je een onbeperkte hoeveelheid kapitaal kunt versturen) op dit moment slechts 11,54 dollar.

Op zoek naar een platform om goud te kopen? Het Nederlandse GoldRepublic geeft nieuwe gebruikers nu 1 gram goud ter waarde van 59 euro gratis! Pak jouw gratis goud hier.

Crypto Ontbijt: Goed nieuws voor AI-crypto? VS sluit bank
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Efficiëntie Bitcoin en goud

Dat bitcoin digitaal is, maakt dat het in gebruik efficiënter is dan goud. Bitcoin kan je bijvoorbeeld binnen 10 minuten naar de andere van de wereld sturen. Dit terwijl er voor het versturen van goud veel meer komt kijken. Zie bijvoorbeeld de operatie van DNB hierboven.

Het transport is extreem kostbaar en moet beveiligd worden als het om grote bedragen gaat. Het fysiek verplaatsen van goud is dan ook een stuk langzamer dan een transactie op de blockchain van Bitcoin.

Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat goud fysiek van aard is, en niet digitaal.

Het nadeel hiervan is dat transacties (zeker als het gaat om grote hoeveelheden) kostbaar en traag zijn in vergelijking met bitcoin. Aan de andere kant biedt de fysieke aard van goud ook voordelen.

Voor veel mensen is het namelijk niet altijd helder waarom iets virtueels als bitcoin waarde kan hebben. Zeker voor de wat oudere mensen onder ons, die niet opgegroeid zijn met computers, kost het vaak wat tijd om de waarde van bitcoin te begrijpen.

Daarnaast is en blijft goud voor de meeste mensen een visueel aantrekkelijk edelmetaal. De fysieke aard van goud zorgt er ook voor dat er een bepaalde minimum-waarde aan goud blijft plakken. Dat komt omdat het gebruikt wordt voor juwelen en industriële toepassingen, zoals in computers en telefoons.

Met bitcoin is dat niet het geval, waardoor de prijs in theorie naar nul euro kan zakken als de vraag compleet wegvalt. Voor goud zal dat niet snel gebeuren.

Advertentie

Waarom heeft DNB goud?

Op de website van DNB valt te lezen dat de belangrijkste bank van Nederland goud als een “anker van vertrouwen” ziet. Door goud in hun kluizen te bewaren, hopen centrale banken het vertrouwen in hun valuta te ondersteunen. Verder kunnen centrale banken met goud hun risico’s diversifiëren.

Als de waarde van een valuta daalt, kan de waarde van goud behouden blijven of zelfs stijgen, waardoor de algemene stabiliteit van de reserves wordt bevorderd.

In theorie zou bitcoin een vergelijkbare rol kunnen vervullen, maar op dit moment is alleen El Salvador daarvan overtuigd. Dat land heeft bitcoin omarmt als officiële valuta. De rest van de wereld vertrouwt voor dit onderdeel nog altijd op het ouderwetse edelmetaal.

Ook om die reden kan het interessant zijn om naast bitcoin ook wat goud aan te houden, omdat het edelmetaal nog altijd een belangrijke rol in het traditionele financiële systeem speelt.

Via het Nederlandse GoldRepublic kunnen Nederlanders gemakkelijk goud kopen en daarmee investeren in het edelmetaal. Als welkomstbonus krijgen nieuwe gebruikers 1 gram goud ter waarde van 59 euro cadeau! Pak het gratis goud via deze link.

Dreigt gevaar voor de bitcoin koers? Inflatie VS blijft stijgen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

DNB laat ruim 12 miljard euro lopen

Dit gedeelte van het artikel moet je natuurlijk niet al te serieus nemen, maar laten we als gedachte-experiment eens een vergelijking maken. Wat zou die 10,4 miljard euro aan goud nu waard zijn geweest als DNB op 1 januari van dit jaar zijn goud had verkocht en zijn (digitale) kluizen met bitcoins had gevuld.

De bitcoin koers is op het moment van schrijven met 122,76 procent gestegen in 2023.

Dat zou dus een flinke winst betekenen. De reserves die DNB eerder dit jaar verplaatste zouden nu namelijk een waarde van 23,167 miljard euro hebben gehad. Al is het natuurlijk niet helemaal eerlijk om dat te stellen. De DNB had ook niet kunnen weten dat ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock in Amerika een Spot Bitcoin ETF zou gaan aanvragen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie