Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
22/06/2024 20:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2024 18:07

Drugskartels gebruiken bitcoin & ethereum om fentanyl te maken

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Drugskartels gebruiken bitcoin & ethereum om fentanyl te maken

Foto: Phil Pasquini/Shutterstock

Hoewel crypto veel voordelen biedt voor de gemiddelde gebruiker, zien we ook toepassingen ervan in criminele kringen. Dit blijkt onder andere uit de illegale fentanylhandel. 

Zo gaf het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) onlangs een waarschuwing aan financiële bedrijven in de Verenigde Staten. Drugskartels zouden namelijk gebruik maken van bepaalde cryptovaluta bij de handel in deze drug.

Crypto Rewind: Mt. Gox bitcoin terugbetalingen, ethereum ETF’s en meer
Crypto Rewind: Mt. Gox bitcoin terugbetalingen, ethereum ETF’s en meer

Cryptobetalingen terecht bij Chinese leveranciers

Het FinCEN geeft aan dat Mexicaanse kartels munten zoals bitcoin (BTC), ethereum (ETH), tether (USDT) en monero (XMR) gebruiken. Hiermee zouden ze grondstoffen voor het maken van fentanyl kopen.

Verschillende chemicaliën en productiematerialen worden vaak gekocht van leveranciers in China, en betalingen komen vaak terecht in de cryptoportefeuilles van deze Chinese leveranciers.

FinCEN heeft Amerikaanse financiële instellingen geadviseerd alert te zijn op transacties die mogelijk verband houden met de productie van fentanyl.

De nieuwe waarschuwingen zijn een update van een FinCEN advies uit 2019 en reflecteren problemen die al eerder naar voren kwamen in sanctie- en strafzaken door Amerikaanse autoriteiten.

In oktober heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie acht aan China gelieerde bedrijven aangeklaagd. Ze werden terechtgesteld voor hun betrokkenheid bij de illegale productie, distributie en verkoop van chemicaliën die worden gebruikt voor de vervaardiging van fentanyl. 

Advertentie

Het gevaar van fentanyl

Fentanyl is een synthetisch opioïde dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor pijnbestrijding bij patiënten met ernstige pijn, zoals kankerpatiënten. Het is echter veel krachtiger dan andere opioïden. Drug Enforcement Administration (DEA) benadrukt dat fentanyl 100 keer krachtiger is dan morfine.

Fentanyloverdoses zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen van 18-45 jaar in de VS. De chemicaliën voor het maken van deze gevaarlijke drug komen vaak uit China en passeren meerdere grenzen voordat ze de VS bereiken.

Ethereum oprichter onthult plan voor bliksemsnelle transacties
Ethereum oprichter onthult plan voor bliksemsnelle transacties

Amerikaanse agent voorkomt bitcoin fraude

Crypto speelt vaker een rol in criminele activiteiten. In Texas heeft een politieagent een fraudepoging ter waarde van $40.000 voorkomen. Een oudere vrouw werd door een oplichter gedwongen om het bedrag op te nemen en in een bitcoin geldautomaat te deponeren. 

De oplichter deed zich voor als medewerker van Chase Bank en regelde een taxi voor de vrouw om haar naar de bank te brengen. Een alerte burger hoorde het verdachte telefoongesprek en waarschuwde de politie. 

Agenten arriveerden op tijd om te voorkomen dat de vrouw al haar geld in de automaat stortte, waardoor slechts $23.900 verloren ging. De politie probeert nu het gestorte bedrag terug te halen en waardeert de oplettendheid van de burger die de fraude meldde.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Bitcoin naar $200.000, belangrijke ETF-goedkeuring verwacht
Ethereum ETF’s stunten op Wall Street – nieuwe recordkoers in zicht
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Advertentie