Erik Juffermans Erik Juffermans
22/09/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2023 05:00

Duurzame energie duwt Bitcoin naar groenere toekomst

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Duurzame energie duwt Bitcoin naar groenere toekomst

Foto: Bogdan Irofte/Shutterstock

De totale computerkracht van het Bitcoin (BTC) netwerk, de zogenaamde hash-rate, blijft alsmaar stijgen. Tegelijkertijd gaat de intensiteit van de CO2-uitstoot juist omlaag. Hiermee onderscheidt de bitcoin mining industrie zich van vrijwel elke andere grote industrie op aarde. Dit meldt crypto analist Jamie Coutts aan Bloomberg.

Positieve bitcoin ETF streak ten einde, koers blijkt veerkrachtig
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining verduurzaming gaat door

Coutts stelt dat de bitcoin mining industrie momenteel voor meer dan 50 procent gebruik maakt van duurzame energie. Dit is iets wat “maar weinig industrieën kunnen zeggen”, aldus Coutts.

“Bitcoin als globaal monetair netwerk groeit terwijl de CO2-impact daalt. Maar weinig industrieën kunnen dit ook claimen.”

Deze mooie trend zou nog weleens een katalysator kunnen zijn van de volgende institutionele golf, denkt Coutts. Voor langere tijd was Bitcoin’s vermeende ‘vervuilende impact op het klimaat’ een reden voor veel institutionele investeerders om de kat uit de boom te kijken. Inmiddels begint Bitcoin zich op de kaart te zetten als een duurzame en innovatieve industrie.

De reden voor de grote duurzame transitie van de bitcoin mining industrie is eenvoudig: duurzaam is namelijk goedkoper. Elektriciteit vertegenwoordigt gemiddeld 50 procent van de totale kosten voor miners. Duurzame energie is de goedkoopste optie.

“Het gebruiken van de goedkoopste energiebronnen draagt bij aan het verhogen van de hashrate terwijl tegelijkertijd de CO2-uitstoot van de industrie omlaag gaat.”

Bitcoin CO2-neutraal in 2024

De rappe verduurzaming van de bitcoin mining industrie is ongekend. Mocht deze trend worden doorgezet, dan zal het Bitcoin netwerk in december 2024 CO2-neutraal zijn, beweert bitcoin analist en klimaatactivist Daniel Batten.

Batten claimt ook dat volgens dezelfde projectie het Bitcoin netwerk in 2030 tien keer meer uitstoot zal voorkomen dan dat het zal verbruiken. Hoe is dit mogelijk, denk je misschien? Dit heeft alles te maken met innovatieve manieren die bitcoin miners gebruiken om aan energie te komen.

We schreven recent al over een interessant voorbeeld hiervan. Een Amerikaans bedrijf gebruikt methaan dat vrijkomt op vuilnisbelten als energiebron voor hun mining activeiten. Methaan is een zeer sterk broeikasgas. Het mining-bedrijf voorkomt hiermee de uitstoot van methaan en gebruikt de energie om op een duurzame manier het bitcoin netwerk te ondersteunen. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie