Erik Juffermans Erik Juffermans
05/09/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2023 09:00

Van afval naar bitcoin, een groene revolutie in crypto mining

icon-mining
Mining
Van afval naar bitcoin, een groene revolutie in crypto mining

Foto: vchal/Shutterstock

Nodal Power, een Amerikaans energiebedrijf heeft onlangs $13 miljoen aan investeringen binnengehaald om zijn unieke activiteiten op te schalen. Het bedrijf zet methaan dat vrijkomt op vuilnisbelten om in energie. Deze energie wordt op zijn beurt weer gebruikt om onder andere bitcoin (BTC) te minen. De $13 miljoen zal geïnvesteerd worden in een derde energiecentrale.

Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië

Van methaan tot bitcoin

Methaan is een stuk vervuilender dan koolstofdioxide. Het broeikasgas houdt warmte 25 keer effectiever vast dan CO2. Volgens experts draagt methaan daarom sterk bij aan het opwarmen van de aarde. Methaan wordt al langer afgefakkeld om bitcoin te minen, maar het gebruiken van methaan dat vrijkomt op vuilnisbelten is volledig nieuw.

De meeste energie die wordt opgewekt door het bedrijf wordt verkocht aan het elektriciteitsnetwerk. Wanneer dit echter minder winstgevend wordt, dan zet het bedrijf de bitcoin mining rigs aan. Van de twee centrales die momenteel werkend zijn, opereert er eentje 500 bitcoin mining computers. De derde centrale, die gefinancierd zal worden met de nieuwe investering, zal lijken op de laatstgenoemde.

Duurzaam bitcoin minen

Vuilnisbelten zijn extreem vervuilend voor het milieu. Niet alleen de lokale grond en waterafvoer wordt vervuild, maar vooral het methaan, dat vrijkomt wanneer het vuilnis langzaam afbreekt, is extreem vervuilend. Bedrijven zetten al langer deze methaan om in elektriciteit. Maar volgens Daniel Batten, groot voorstander van duurzame bitcoin mining, kunnen 75 procent van deze bedrijven hun energie niet verkopen aan het elektriciteitsnet.

Hierdoor is het verwerken van methaan van vuilnisbelten simpelweg geen economisch rationele keuze voor veel bedrijven. Bitcoin mining biedt hier een uitkomst en is een stuk milieuvriendelijker dan het overtollige gas affakkelen, wat normaliter gebeurt. Het CH4 Capital fonds, opgericht door Batten, investeert in bedrijven die net zoals Nodal Power methaan van vuilnisbelten omzetten in schone energie en bitcoin. 

Nodal Power begon vorig jaar al met de activiteiten. Deze week kwam Vespene Energy daarbij. Samen halen ze per jaar omgerekend 20 duizend ton CO2 uit de lucht. Batten heeft aangekondigd dat er in het vierde kwartaal van 2023 nog twee bedrijven zullen starten met het opschonen van vuilnisbelten met behulp van bitcoin mining. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Mining nieuws

Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan
Advertentie