Simon Bosch Simon Bosch
12/01/2024 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2024 19:03

Eerste dag handel in bitcoin spot-ETF’s eindigt met veel pijn

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Goedkeuring bitcoin ETF kan grote koers crash veroorzaken

Foto: icemanphotos/Shutterstock

Na een paar jaar wachten was het afgelopen donderdag zo ver: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een elftal aanvragen voor spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedgekeurd. Donderdag was de eerste handelsdag voor deze Exchange Traded Funds. Ondanks al het optimisme van de afgelopen maanden reageerde de markt met flink rode koersen – én rode volumes.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin markt in dubio: veel kopers én verkopers

De bitcoin koers steeg op donderdagochtend tot in de middag met ongeveer 7%, maar daarna leverde de koers alle winst ook weer in. Het zal voor investeerders erg onduidelijk zijn geweest wat de koers zou gaan doen – dat blijkt in ieder geval uit data van CoinGlass.

Afgelopen donderdag is op reguliere crypto exchanges namelijk zo’n 40 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd. Dat zal tijdens de stijging zijn gebeurd, want liquidaties gebeuren altijd met verlies. Diezelfde dag is ook 42 miljoen dollar aan longposities geliquideerd. Dat zal dus in de daling zijn gebeurd.

Uit de gegevens van CoinGlass blijkt bovendien dat de onduidelijkheid al dagen heerst. De liquidaties van voorgaande dagen waren namelijk ongeveer evenveel short- als longposities. 8 januari was daar een uitzondering in. Dat is te verklaren aan de hand van de grote stijging van die dag, waardoor deze ook eindigde als een geslaagde dag.

Advertentie

Vooral GBTC bron van verkopen?

Voor de gloednieuwe spot-ETF’s was er ook goed nieuws, die waren namelijk meteen vrij populair. Het handelsvolume lag donderdag op ruim 4,6 miljard dollar. Het meest populair daarin was GBTC, het fonds van Grayscale. Dit was voorheen een regulier trustfonds en was daardoor iets volatieler dan bitcoin zelf, maar op donderdag is dit fonds in een oogwenk omgezet in een spot-ETF. Daardoor had dit fonds al meteen miljarden dollars onder beheer.

Maar Bloomberg-analist Eric Balchunas denkt dat dit volume voornamelijk afkomstig was van verkopende GBTC-investeerders. Voor de overige spot-ETF’s gold dat ze vanaf niets moesten beginnen, maar toch zagen veel van deze ETF’s direct miljoenen of zelfs meer binnenstromen. Niet al het volume was dus van verkopers.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.
Deel dit artikel
Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie