Simon Bosch Simon Bosch
12/01/2024 13:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 12:00

Deze Bitcoin ETF’s waren het populairst op debuutdag

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's stijgen boven honderden andere beursfondsen uit

Foto: orhan akkurt/Shutterstock

De crypto-markt heeft lang moeten wachten, maar woensdag was het zover; de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde verschillende spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed. Sterker nog, bijna alle aanvragen zijn door de keuring én waren gisteren voor het eerst verhandelbaar. Als kers op de taart zijn ze ook al aardig in trek.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Handel bitcoin spot-ETF’s begint

Blockworks heeft een handig overzicht van alle bitcoin-ETF’s en hun marktwaarden en handelsvolumes. Op donderdag zijn hier veel verschillende beursfondsen bijgekomen, want 10 van de 12 verschillende nieuwe ETF-aanvragen zijn goedgekeurd. Alleen de fondsen van Pando Asset en Global X staan nog in de wachtrij. Ook is GBTC, Grayscales bestaande beursfonds voor bitcoin, omgezet in een spot-ETF.

De fondsen hebben meteen veel kapitaal aangetrokken. Grayscale heeft een enorm voordeel doordat GBTC al een tijd bestaat en daardoor al investeerders heeft. JP Morgan had dit goed in de gaten, en verwachtte dat investeerders vlak daarna veel geld uit de ETF zouden halen. 

Advertentie

Volume BTC ETF’s aanzienlijk

In ieder geval zien we op de eerste dag al grote volumes. Uit de data van Blockworks blijkt dat de spot-ETF’s alleen al vandaag goed waren voor ruim 4,6 miljard dollar aan handelsvolume. Het overgrote deel daarvan is afkomstig van Grayscale – 2,3 miljard dollar om precies te zijn. Een groot deel hiervan lijkt echter afkomstig zijn van verkopers, maar hoeveel er is verkocht is nog maar de vraag.

Van de overige spot-ETF’s volgt IBIT, het fonds van BlackRock, met meer dan 1 miljard dollar in handelsvolume De fondsen van Fidelity (beurssymbool: FBTC) en ARK Invest tezamen met 21Shares (ARKB) zijn niet ver weg met respectievelijk 712 miljoen dollar en 288 miljoen dollar.

Dat klinkt misschien als niet zo veel; het is verre van genoeg om hoog in de ETF-lijst van Yahoo wat volume betreft te komen. Toch is het volume een schril contrast met dat van de ethereum-beursfondsen die in oktober zijn gelanceerd. Die zijn nog op ethereum (ETH) futures gebaseerd. Op de eerste dag verhandelden investeerders maar 2 miljoen dollar aan aandelen in de 9 verschillende fondsen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie