Simon Bosch Simon Bosch
25/11/2023 11:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/11/2023 09:48

‘S werelds grootste bank verwacht krimp als deze bitcoin ETF wordt goedgekeurd

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
PlanB deelt slimme bitcoin strategie, van $5 naar $137.000

Foto: Creativan/Shutterstock

De bitcoin koers heeft het afgelopen jaar vreemde bokkensprongen gemaakt. Van een grote bankencrisis tot torenhoge transactiekosten, en van onzekerheid rondom regulatie tot enorme hype omtrent crypto-beursfondsen. Er staan verschillende beursfondsen op het punt om goedgekeurd te worden, maar JP Morgan is helemaal niet zo positief. Grayscales grootste beursfonds zou juist enorm kunnen lijden onder een eventuele goedkeuring.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Grayscale wil ook bitcoin spot-ETF

Eerder deze week werd bekend dat Grayscale officieel een aanvraag heeft gedaan voor een spot-ETF voor bitcoin. Daarmee is het bedrijf de dertiende in de Verenigde Staten. Afgelopen zomer heeft Grayscale namelijk zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gewonnen, die weigerde om Grayscales aanvraag in behandeling te nemen. Het bedrijf wil namelijk van zijn trustfonds GBTC een spot-ETF maken, maar de SEC is hier niet bepaald van gediend.

Sterker nog, de SEC heeft nog geen enkele spot-ETF voor bitcoin goedgekeurd, ondanks dat er 13 verschillende aanvragen zijn gedaan. Al een flinke tijd verlopen keer op keer deadlines. Vorige week was belangrijk voor deze fondsen, maar de SEC lijkt het uit te willen stellen tot minimaal begin volgend jaar.

Toch moet de SEC de aanvraag van Grayscale in behandeling nemen. Volgens analisten heeft diens fonds bij eventuele goedkeuring een groot voordeel, want GBTC heeft op het moment al een marktwaarde van zo’n 5,3 miljard dollar. Een omzetting naar een spot-ETF kan betekenen dat Grayscale een grote voorsprong zou hebben op andere fondsen.

Advertentie

JP Morgan bearish op GBTC

Maar niet iedereen is van mening dat het zo zal lopen, mocht het zover komen. JP Morgan schrijft volgens CoinDesk in een onderzoeksrapport dat GBTC na goedkeuring met outflows van 2,7 miljard dollar voor de kiezen zou kunnen krijgen.

GBTC werd de afgelopen tijd namelijk verhandeld met een flinke korting, waar investeerders volgens JP Morgan gebruik van zullen hebben gemaakt. Als de omzetting naar een spot-ETF volbracht wordt, dan betekent dat dat de korting helemaal verdwijnt en dat de waarde één-op-één gelijk staat aan de waarde van de bitcoins in het fonds. Dat zou genoeg reden zijn om met extra winst te verkopen, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Er zouden genoeg handelaren zijn die deze tactiek gebruiken om bij een eventuele conversie minimaal 2,7 miljard dollar aan uitstromen waar te nemen. Dat zou het minimale bedrag zijn. Als Grayscale zijn managementscommissie van 2% niet drastisch verlaagt, dan zou het nog meer kunnen zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie