Thom Derks Thom Derks
09/02/2023 13:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2023 13:30

Enorme Bitcoin geldautomaten specialist Coin Cloud is failliet

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Enorme Bitcoin geldautomaten specialist Coin Cloud is failliet

Foto: DIAMOND VISUALS / Shutterstock.com

Coin Cloud, een bedrijf dat meer dan 4.000 bitcoin ATMs, of geldautomaten, in Brazilië en de Verenigde Staten installeerde, gaat mogelijk over de kop. Het bedrijf moet zijn faillissement aanvragen, nadat het voor tussen de 100 en 500 miljoen dollar aan schulden maakte. Het in Las Vegas gevestigde bedrijf heeft tegenover die schulden voor ongeveer 50 tot 100 miljoen dollar aan assets, maar ook nog 10.000 schuldeisers staan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De grootste schuldeiser

De grootste schuldeiser van Coin Cloud is het inmiddels welbekende Genesis Global Trading, dat een ongedekte lening van iets meer dan 100 miljoen dollar heeft openstaan bij de ATM-specialist. Genesis is een zusterbedrijf van de Digital Currency Group, dat ook het moederbedrijf is van CoinDesk.

In november overwoog Genesis nog om extra kapitaal richting Coin Cloud te sturen, maar inmiddels zit eerstgenoemde ook in een faillissementsprocedure, waardoor dat feestje waarschijnlijk niet meer doorgaat.

Het is een verdrietige situatie voor de crypto-industrie, want Genesis is bijvoorbeeld ook het bedrijf dat de staking tegoeden van Bitvavo beheerde. In totaal beheerde het bedrijf voor ongeveer 280 miljoen euro aan assets van de klanten van het Nederlandse Bitvavo.

De verwachting is nu dat Bitvavo in ieder geval 80 procent van die assets terugkrijgt en mogelijk de volledige 100 procent. Al is het nog niet helemaal duidelijk in welke vorm die assets terugkomen. Dat kan in fiatgeld, maar ook in digitale assets of preferente aandelen in de Digital Currency Group.

Advertentie

Zware periode voor de industrie

Het jaar 2022 was een zware periode voor de industrie. Nadat iedereen in 2021 het idee had dat de bomen tot in de hemel groeiden, kwamen we in het jaar daarna van een koude kermis thuis. Helaas bleek het afgelopen jaar dat veel partijen tijdens de bullmarkt grote risico’s namen met geleend kapitaal.

Iedereen was zwaar gefocust op de groei van zijn bedrijf en vergat dat het ook de andere kant om kan vallen. Dat gebeurde dus onder andere voor Coin Cloud, dat nu het hoofd niet meer boven water lijkt te kunnen houden. Wat er straks met de bitcoin ATMs zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Coin Cloud huurde in 2021 bijvoorbeeld nog de legendarische filmmaker Spike Lee in om een commercial voor het bedrijf op te nemen. Nu zijn we een kleine twee jaar verder en moet de boel waarschijnlijk op slot. Dat is zonde, maar voor veel partijen die de bearmarkt wel overleven ook een wijze les.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie