Timo Bult Timo Bult
17/08/2021 12:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2021 12:22

‘Ethereum (ETH) succesvoller dan Bitcoin (BTC),’ vindt Yearn Finance ontwikkelaar, maar waarom?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'Ethereum (ETH) succesvoller dan Bitcoin (BTC),' vindt Yearn Finance ontwikkelaar, maar waarom?

Foto: leksiv/Shutterstock

De hoeveelheid transactiekosten die een netwerk genereert is volgens sommigen een goede indicatie om te achterhalen of een blockchain-netwerk ook daadwerkelijk wordt gebruikt door mensen. Op basis van deze gegevens blijkt dat Bitcoin (BTC) als netwerk ver achterop is geraakt ten opzichte van netwerken als Ethereum (ETH) en Uniswap (UNI).

In een tweet legt Yearn Finance ontwikkelaars banteg de verschillen tussen netwerken bloot.

Uit deze data blijkt dat waar Bitcoin de afgelopen dagen gemiddeld $645.548 aan transactiekosten genereerde, Ethereum goed was voor maar liefst $21,9 miljoen. Het Ethereum zag de afgelopen tijd nog een kleine toename in netwerkcapaciteit, mede als gevolg van de London update. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin noemde in een Reddit post onlangs drie redenen waar deze stijging opeens vandaan komt.

Banteg werd in reactie op de bovenstaande tweet gevraagd of dit wel een goede manier is om succes te meten. Daarop antwoordde de ontwikkelaar:

“Mensen die krankzinnige vergoedingen willen betalen, klinkt als de beste vergelijking van de vrije markt. Het betekent dat ze enorme waarde zien in Ethereum.”

In reactie op de tweet barstte een discussie los of men niet naar transactieaantallen of andere parameters zou moeten kijken om echt een idee te krijgen van hoeveel een netwerk gebruikt wordt. Een zekere Ponzinomix schrijft hierover:

“Het aantal transacties is een twijfelachtige statistiek omdat je waardeloze transacties kunt spammen in blockchains met een hoge doorvoer. Deze transacties zouden geen echte economische waarde hebben, maar zouden de “transactiegegevens” van een blockchain opblazen. Transactiekosten tonen de prijs die mensen bereid zijn te betalen voor TX’s”

Ethereum en Bitcoin verschillen natuurlijk wezenlijk van elkaar als het op use cases aankomt. Zo huisvest de Ethereum blockchain complexe smart contracts waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen ontwikkelen. Het product hiervan zijn applicaties als Uniswap. Bitcoin is daarentegen vooral gericht op het bieden van een eerste laags monetair systeem waarop gebruikers waarde direct naar elkaar kunnen versturen en kunnen bewaren. Bitcoin ziet daarom ook minder transacties in vergelijking met Ethereum.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie