Ivo Melchers Ivo Melchers
01/12/2022 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2022 14:00

Europese Centrale Bank: ‘’Bitcoin is op weg naar irrelevantie’’

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Sinds het ontstaan van Bitcoin (BTC) heeft het veel kritiek op zich af gekregen. Zo doen banken er alles aan om hun dominante positie in het betalingsverkeer te behouden en de bitcoin-adoptie de kop in te drukken.

MicroStrategy wil nog meer bitcoin kopen met plan van half miljard
MicroStrategy wil nog meer bitcoin kopen met plan van half miljard

Bitcoin irrelevant?

In een onlangs gepubliceerde blogpost genaamd ‘Bitcoin’s last stand’ voorspellen Ulrich Bindseil, de directeur-generaal van marktinfrastructuur en betalingen bij de Europese Centrale Bank (ECB), en Jürgen Schaaf, adviseur van het senior management van de marktinfrastructuur van de ECB, dat Bitcoin op weg is naar irrelevantie.

Volgens Bindseil en Schaaf is Bitcoin zowel ongepast als betaalmechanisme als een haalbare investeringsoptie. In het rapport wordt het volgende geschreven over Bitcoin als betaalmechanisme:

‘’Bitcoin is op de markt gebracht als een wereldwijd gedecentraliseerde digitale valuta. Het conceptuele ontwerp en de technologische tekortkomingen van Bitcoin maken het echter twijfelachtig als betaalmiddel: echte Bitcoin-transacties zijn omslachtig, traag en duur. Bitcoin is nooit in significante mate gebruikt voor legale real-world transacties.”

In principe is het Lightning Network precies om deze redenen tot leven gekomen. Het Bitcoin netwerk kan simpelweg niet tippen aan de betalingscapaciteit van bijvoorbeeld Visa, omdat het niet schaalbaar genoeg is. Het Lightning Network zorgt er echter voor dat het netwerk wel de strijd aan kan gaan met de gevestigde aanbieders van betalingsdiensten.

Bindseil en Schaaf geven het volgende als uitleg waarom BTC volgens hen niet als een serieuze investeringsoptie gezien mag worden:

‘’Het genereert geen cashflow (zoals onroerend goed) of dividend (zoals aandelen), het kan niet productief gebruikt worden (zoals grondstoffen) of speciale voordelen opleveren (zoals goud). De marktwaardering van bitcoin is dus puur gebaseerd op speculatie.’’

Bindseil en Schaaf zijn van mening dat de recente prijsstabiliteit de ‘laatste snik’ is voordat de koers van bitcoin uiteindelijk naar beneden zal drukken. Vroeg of laat zal de koning der cryptocurrencies irrelevant zijn volgens de heren van de ECB.

Advertentie

Digitale euro

Net als de meeste andere centrale banken werkt de Europese Centrale Bank aan een volledig digitale versie van de euro. Dit wordt ook wel een Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd. Eerder dit jaar kon je lezen dat de ECB hun doelstellingen had gedeeld wat betreft een digitale euro. Voor de ECB is het vooral van belang dat de digitale euro ook daadwerkelijk waarde zal gaan bieden voor de gebruiker. Voor details m.b.t de digitale euro zullen we echter nog even moeten wachten.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie