Roy van Krieken Roy van Krieken
14/07/2022 19:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2022 19:04

ECB maakt doelstellingen digitale euro bekend

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
ECB maakt doelstellingen digitale euro bekend

Foto: DestroLove/Shutterstock

De Europese Centrale Bank is op dit moment aan het onderzoeken of het in de toekomst een central bank digital currency (CBDC) wil gaan uitgeven in de vorm van een digitale euro. Er zit potentie in, maar het heeft eigenlijk alleen zin als een groot deel van de Europeanen ook daadwerkelijk deze digitale euro zouden gaan gebruiken, aldus de centrale bank.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De langverwachte digitale euro

Gisteren publiceerde de ECB hun doelstellingen wat betreft een digitale euro in een blogpost. Dit bericht werd mede geschreven door de president van de ECB, Christine Lagarde en kwam met een uitgebreid rapport. Het rapport gaat in op een paar mogelijke ontwerpen voor een digitale euro, maar ook kaart het een aantal mogelijke problemen aan

“De digitale euro kan alleen succesvol zijn als hij deel gaat uitmaken van het dagelijks leven van de Europeanen. Hij moet een meerwaarde bieden ten opzichte van de bestaande oplossingen”, 

Volgens Lagarde zou een digitale euro ook onder geen beding gezien moeten worden als een investering. Het moet puur gelden als betaalmiddel. Anders zou dit het bankensysteem flink onder druk kunnen zetten op het moment dat het financieel niet zo goed gaat in Europa.

“Anders zouden te veel commerciële bankdeposito’s naar de centrale bank kunnen worden overgeheveld – een scenario dat het voor banken moeilijker zou maken om leningen te verstrekken aan consumenten en bedrijven, en dat in tijden van financiële stress zelfs tot spanningen in het bankwezen zou kunnen leiden,”

De digitale euro moet waarde voor de gebruiker bieden

In het bericht wordt wel besproken dat een digitale euro voordelen kan bieden:

“De invoering van een digitale euro zou ervoor zorgen dat de burgers kunnen blijven vertrouwen op het monetaire anker achter hun digitale betalingen. Het zou de strategische autonomie van het Europese betalingsverkeer en de monetaire soevereiniteit beschermen en een uitwijkmogelijkheid bieden als de geopolitieke spanningen oplopen”.

Het is duidelijk dat het voor de ECB van cruciaal belang is dat een digitale euro in de toekomst ook daadwerkelijk waarde biedt voor de gebruiker. Anders is eigenlijk het niet de moeite waarde, dat stelt de ECB althans. Hoe dat er precies uit gaan zien zullen we voorlopig waarschijnlijk nog niet weten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie