Simon Bosch Simon Bosch
06/04/2024 08:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2024 19:52

Extreem hoge bitcoin ‘funding rate’ baart zorgen voor verdere crash

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Extreem hoge bitcoins funding rate baart zorgen voor verdere crash

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

Begin deze week crashte de bitcoin (BTC) koers plotseling met ongeveer 9 procent. De daling maakte deel uit van een zijwaartse koersbeweging die begin maart al begon. Handelaren zijn zich af gaan vragen of dit het begin is van een grotere correctie, of dat de koers slechts consolideert alvorens een nieuwe all-time high. De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat de komende maanden het bewijs gaan zijn van dat we in een bullmarkt zitten, maar er zijn ook minder positieve signalen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin futuresmarkt wekt zorgen

De koers behaalde ongeveer 3 weken geleden een nieuw record rond van bijna 73.700 dollar. Daarna crashte de koers met iets minder dan 20 procent, maar inmiddels gaat de koers voornamelijk zijwaarts. Dit suggereert dat handelaren er nog niet zeker van zijn van waar de koers precies naartoe zal gaan – het is letterlijk een patstelling tussen kopers en verkopers.

Voor meer duidelijkheid kunnen we kijken naar de futuresmarkt. Uit gegevens van CryptoQuant blijkt dat de funding rate van bitcoin-futurescontracten bijna op een recordhoogte staan. Alleen begin 2021 stond de waarde hoger dan nu, en dat was vlak voor een diepe crash.

Dat betekent dat handelaren die long (bullish) zijn het prominentst aanwezig zijn in de markt, en dat ze bereid zijn om handelaren die short (bearish) zijn hiervoor te betalen. Het is namelijk een groter risico om in deze stijgende markt short te gaan, want met futures loop je de kans op margin calls (lees: liquidaties).

De meeste handelaren zijn dus uitermate positief. Je zou denken dat dat positief is voor de markt – veel kopers betekent dat er veel vraag is, en dat de prijs dus kan stijgen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De hoogte van de funding rate baart juist zorgen, want aangezien deze zelden zo hoog is geweest kan dat ook betekenen dat hij binnenkort weer zal dalen.

Advertentie

Bitcoin markt in tweestrijd

Het zou dus het vertrouwen van handelaren in de bullmarkt kunnen onderdrukken. Niet alleen uit de zijwaartse koers blijkt de twijfel van investeerders, maar ook uit het nieuws. Zo is het aantal bitcoins op exchanges afgelopen week gedaald naar een nieuw dieptepunt. Er zijn dus minder bitcoins om aan te kopen.

Tegelijkertijd hebben bitcoin miners massaal hun BTC verkocht. Hun holdings zijn sinds de zomer van 2021 niet meer zo laag geweest als nu. Dat is belangrijk omdat miners doorgaans als erg slimme handelaren worden gezien, dit nieuws is dus juist minder positief.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie