Timo Bult Timo Bult
24/03/2023 08:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2023 08:30

Extreem lage bitcoin ‘orderboek diepte’ kan voor volatiliteit zorgen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Extreem lage bitcoin 'orderboek diepte' kan voor volatiliteit zorgen

Foto: Shutterstock Generate

De diepte van het bitcoin (BTC) orderboek blijft nieuwe dieptepunten bereiken en heeft volgens Kaiko nu het laagste punt in 10 maanden tijd bereikt. Analist James Van Straten legt in een recente update uit wat dit precies kan betekenen voor de cryptocurrency.

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Illiquide markten: Potentiële gevolgen voor bitcoin

De afname van de diepte van het orderboek kan een reden tot bezorgdheid zijn, omdat het een aanzienlijke invloed kan hebben op de richting van de markt. Het betekent dat de markt minder liquide is en als de markt illiquide is, wordt het voor een grote handelaren gemakkelijker om de prijzen te beïnvloeden, wat kan leiden tot meer volatiliteit en onzekerheid. Dit kan bijzonder zorgwekkend zijn voor kleine beleggers, die wellicht niet over de middelen beschikken om plotse koersschommelingen op te vangen.

Advertentie

De verschuiving naar zelfbewaring: Een netto voordeel voor bitcoin-beleggers

De lage orderboek diepte kan echter ook het resultaat zijn van de recente bankencrisis. De recente bankencrisis en de sluiting van USD-betalingsrails hebben er mogelijk voor gezorgd dat meer investeerders hun BTC liever van de exchange halen en zelf in bewaring nemen. De sluiting van traditionele bankkanalen heeft wellicht meer mensen in de richting van zelfbewaring geduwd.

Op de lange termijn kan deze verschuiving naar zelfbewaring een netto voordeel zijn voor de bitcoin-markt. Door BTC zelf te bewaren in een wallet, kunnen investeerders hun blootstelling aan tegenpartijrisico verminderen, wat het risico is dat een exchange die bitcoins bewaart failliet gaat of gehackt wordt. Dit kan daarnaast meer mensen ertoe aanzetten in bitcoin te investeren, omdat ze meer vertrouwen krijgen in de veiligheid van hun bezit.

Kortom, de daling van de diepte van het orderboek van bitcoin kan voor meer volatiliteit zorgen op de markten. Het kan echter het resultaat zijn van de positieve ontwikkeling dat meer investeerders hun bitcoins liever in een eigen wallet bewaren.

Dit artikel is met behulp van AI tot stand gekomen. De eindredacteur werkte voor dit artikel nauw samen met AI om tot de beste feitelijke informatie te komen. De eindredacteur stelde gerichte vragen en heeft de antwoorden van de AI gecontroleerd, aangevuld ter relevantie en waar nodig onjuistheden aangepast.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie