Simon Bosch Simon Bosch
16/03/2024 20:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2024 16:55

Financiële reus legt uit waarom het Bitcoin links laat liggen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom aanstaande donderdag en vrijdag essentieel zijn voor Bitcoin

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De komst van de eerste 10 Amerikaanse bitcoin (BTC) spot-ETF’s was dit jaar een enorme opsteker de cryptomunt, vooral als je naar de koers kijkt. Die is sindsdien met meer dan 50% gestegen en lijkt ook veel institutionele belangstelling te hebben gewekt.

Dat geldt echter niet voor Vanguard, de op één na grootste vermogensbeheerder ter wereld. Vanguard maakt al eind vorig jaar bekend de spot-ETF’s niet aan te zullen bieden aan klanten. Dit blijkt niet te zijn veranderd.

Nieuw bitcoin-protocol levert miners miljoenen extra op
Nieuw bitcoin-protocol levert miners miljoenen extra op

Waarom Vanguard Bitcoin links laat liggen

In een video op Vanguards website praat de CEO van Vanguard, Tim Buckley, met de CIO van Vanguard, Greg Davis. Het duo vindt van Vanguard vindt bitcoin slechts een speculatieve activa – en de nieuwe spot-ETF’s daarom dus ook.

Ondanks de grote vraag naar de bitcoin-ETF’s van klanten, behoort de cryptocurrency niet in een portfolio voor mensen die sparen voor een pensioen, zegt de CEO. Buckley betwist ook bitcoins status als waardeopslag:

“Toen de aandelen in de recente crisis een klap kregen, ging bitcoin gelijk met ze mee. Het is dus speculatief. Echt moeilijk om na te denken over hoe het thuishoort in een langetermijnportefeuille,” verklaart hij.

Vanguard zal niet van houding veranderen, zegt de CEO, behalve als de activaklasse ‘verandert’. Wat dit precies inhoudt, maakt hij echter niet duidelijk.

Wel zet het bedrijf opnieuw uiteen waarom bitcoin niet past bij de strategie van Vanguard. Het bedrijf biedt namelijk fondsen aan die investeren in bedrijven met onderliggende kasstromen.

Als je bijvoorbeeld aandelen koopt, dan koop je eigenlijk een deel van de winst van dat bedrijf. Bij obligaties krijg je betaald voor het uitlenen van geld aan een bedrijf. Als je bitcoin koopt, dan doe je geen van beiden – er is dan namelijk geen omzet, je koopt de bitcoins zelf.

Advertentie

Vanguard investeert in bitcoin miners?

Vanguard kreeg een grote lading aan kritiek over zich heen nadat duidelijk werd dat investeerders inderdaad geen toegang hadden tot de nieuwe spot-ETF’s. Toch was het hier niet de enige in. Enkele concurrerende financiële reuzen hielden namelijk een vergelijkbaar beleid aan, waaronder Citigroup, Merril Lynch, Edward Jones en UBS.

Niet veel later was Vanguard opnieuw bron van controverse, want het bedrijf bezit wel grote percentages in enkele beursgenoteerde bitcoin miners. Die zijn namelijk onderdeel van andere fondsen, waar Vanguard in investeert en zelfs een van de grootste in is. Alleen BlackRock beheert op dat vlak meer vermogen, en die heeft juist wel een bitcoin-ETF.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie